Fotók Besnyő életéből

Galériánkban a községünk fontosabb eseményeiről, helyszíneiről gyűjtöttünk össze fényképeket. Lehetőségünkhöz mérten a programokról fotókat készítünk, de szívesen fogadjuk a lakosok által beküldött képeket is. Ha Ön is rendelkezik olyan fotóval, amelyet szívesen látna a község honlapján, kérjük, hogy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy26794 + '\'>'+addy_text26794+'<\/a>'; //--> szíveskedjen elküldeni.

     Fejes Zsuzsanna

        Polgármester

 

Besnyő Község Önkormányzat hivatalos honlapján megjelenő valamennyi fénykép, szöveg, videófelvétel kizárólag az Önkormányzat előzetes írásbeli hozzájárulásával használható fel.

Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - Délután

Már hagyománnyá vált településünkön, hogy május utolsó szombatján, a családok számára közösségi programokat szervezünk, ahol kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a játékokat, a sport és a kulturális programokat, a közösségi együttlét örömét.
A nap első felében sport és gyermeknapi programokkal vártuk az érdeklődőket, délután pedig neves vendégelőadók és Általános Iskolánk tanulói kaptak szerepet.
Sajnos az időjárás bennünket sem kímélt, emiatt az utca bulit már nem tudtuk megtartani.
Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a Falunap sikeréhez, munkájával, támogatásával, vagy előadóként emelve annak színvonalát!
Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - Délután

Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - Délelőtt

Már hagyománnyá vált településünkön, hogy május utolsó szombatján, a családok számára közösségi programokat szervezünk, ahol kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a játékokat, a sport és a kulturális programokat, a közösségi együttlét örömét.
A nap első felében sport és gyermeknapi programokkal vártuk az érdeklődőket, délután pedig neves vendégelőadók és Általános Iskolánk tanulói kaptak szerepet.
Sajnos az időjárás bennünket sem kímélt, emiatt az utca bulit már nem tudtuk megtartani.
Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult a Falunap sikeréhez, munkájával, támogatásával, vagy előadóként emelve annak színvonalát!
Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Gyermeknappal egybekötött családi nap Besnyőn - Délelőtt

Iskolánk hírei - 2024. március-április

Március és április hónapban is számtalan tanórán kívüli programot szerveztünk, versenyre neveztünk, kirándultunk, szórakoztunk, művelődtünk, pályáztunk, alkottunk, ünnepeltünk. Március hónap elején megszerveztük az „Arany-hét” programjait, amely által tanulóink számtalan versenyen (matematika, szépíró, nyelvhelyességi, angol-nyelv, rajz) és ügyességi vetélkedőn (Toldi-kondi) mérettethették meg magukat.
Ezen programsorozat részeként elűztük a telet is. Iskolánk valamennyi diákja együtt, hangos, zajkeltő eszközökkel sétált egyet a faluban. A cél az volt, hogy minél hangosabbak legyünk, amitől talán „megijed” a tél és „elmenekül”. A közös séta befejezéseként kiszebábot égettünk az iskola udvarában, melyre az óvodásokat is meghívtuk.
Az „Arany-hét” része volt egy újabb hagyomány, a „Gergely-járás” felelevenítése is, amely keretében a 4. osztályoksok egy mókás színdarab formájában tartottak előadást településünk óvodásainak és iskolánk alsó tagozatos gyermekeinek. Műsorukkal megörvendeztették a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Köszönet illeti meg Kárász Andrea és Czimbalmos Ildikó pedagógusainkat a felkészítő munkájukért, illetve a 4. osztály tanulóit a sikeres szereplésért.
Március 15-én délelőtt több programot is szerveztünk az iskolában.
Ebben a tanévben, a március 15-i nemzeti ünnepünkre nem a hagyományos módon emlékeztünk, hanem egy akadályversennyel tisztelegtünk a forradalom és szabadságharc hősei előtt. Minden „állomáson”, amely egy-egy történelmi helyszínt jelképezett, az ünneppel kapcsolatos feladatok várták a gyerekeket. Köszönet Kárász Andrea tanítónak, az élményteli feladatok összeállításáért.
A délelőtt második programjaként az „Arany-hét” ünnepélyes lezárása valósult meg, amelyen díjaztuk iskolánk versenyein résztvevő legsikeresebb diákjainkat.
Az ünnepélyes díjátadót követően, iskolásaink ünnepi műsort adtak elő településünk emlékművénél. Ünnepségünk vendégeiként üdvözölhettük Fejes Zsuzsanna Polgármester Asszonyt, a Besnyői Önkormányzat képviselőtestületének tagjait, a Besnyői Népdalkör tagjait, a Besnyőről Elszármazottak Egyesületének képviselőit, az Őszutó Nyugdíjasklub és a Szironta Együttes képviselőit egyaránt.
Az ünnepség részeként, az iskola valamennyi osztálya elhelyezte saját készítésű, nemzeti színű kitűzőjét az emlékműnél, majd annak koszorúzása következett az iskola, az önkormányzat képviselői és a meghívott szervezetek képviselői által.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően iskolánkban elsőtől hatodik osztályig minden tanulónk részt vehetett az Iskolában az erdő programon. Ennek keretében minősített Erdészeti Erdei Iskolák erdőpedagógusai magyarországi köznevelési intézményekbe látogatnak el, ahol az erdők és fenntarthatóság témakörében tartanak foglalkozást 20-30 fős csoportoknak a környezeti nevelést játékos ismeretszerzéssel segítve. Hozzánk Pécsről érkezett a Mókus Suli Erdészeti Iskolából Scheitler Adrienn, aki nagyon érdekes, játékos foglalkozást tartott tanulóinknak. Köszönjük a lehetőséget!
Március 13-án Adonyban mezei futóversenyen vettünk részt. A 3. és 4. korcsoportban indultak a fiúk. 3. korcsoport: Joó Tamás 24., Skultéti Milán 25., Halász Botond 34., Sebestyén Benjamin 37., Puskás Márk 46. helyezést értek el. Csapatversenyben a 8. helyen végeztek.
4. korcsoportba: Halász Bendegúz 21., Horváth Tamás 30., Kaszás Benedek 32., Kroó Áron 34. helyezést érték el. Csapatversenyben 7. helyen végeztek.
     
Március 26-án Rácalmáson rendeztek 4. korcsoportos fiúknak kispályás labdarúgó körzeti döntőt, ahol a gyerekek a 3. helyezést érték el. Résztvevők: Beri Benjamin, Bula Ádám, Halász Bendegúz, Horváth Tamás, Kroó Áron, Puskás Márk, Szigeti Roland.
      
Gratulálunk a résztvevőknek és köszönjük Fábián Balázs kollega felkészítő munkáját!

Április 12-én Székesfehérváron Madártani Intézet által szervezett természettudományos versenyen vettek részt az 5. osztályosok. Ezen a versenyen először indult iskolánk. 5. helyezést érték el a gyerekek. Résztvevők: Kiss Vince, Madarász Noémi, Németh Csenge. Felkészítő tanáruk: Fábián-Benkó Alexandra. Szívből gratulálunk!
   
A tavaszi szünet előtti napot a húsvéti készülődés jegyében töltöttük. Húsvéti népszokásokkal, hagyományokkal, jelképekkel ismerkedtünk, játszottunk, tojást festettünk, kézműveskedtünk. A legtöbb osztályba a húsvéti nyuszi is ellátogatott és egy kis ajándékot hozott a gyerekeknek.
Április 15-én, a Besnyői Arany János Általános Iskola tanulói, pedagógusai és szülői szervezete Jótékonysági Retro Disco”-t szervezett. Nagy örömmel töltött el, hogy ilyen szép számban összejöttünk és egy szórakoztató, jó hangulatú estét tölthettünk el együtt. Hatalmas összefogás és lelkesedés jellemezte az előkészületeket és az ezzel együtt járó rengeteg munkát. Szerencsések vagyunk, hisz iskolánk dolgozói és a szülők összetartó közössége, időt és energiát nem kímélve vette ki részét a feladatokból.
E rendezvény megszervezésével iskolásaink tevékenységeihez szükséges eszközöket és lehetőségeket kívánjuk támogatni, ezzel is hozzájárulva tanulóink személyiségének sokoldalú fejlesztéséhez, tanórai és tanórákon kívüli élményteli programok biztosításával.
Példaértékű és szívet melengető érzés az a támogatás, amelyet kaptunk az este megvalósulása érdekében. Külön köszönöm fejes Zsuzsanna Polgármester Asszony támogatásait, melyek közé tartozik a talpalávaló és a helyszín biztosítása is. Itt szeretném köszönetemet kifejezni kollegáimnak és a szülői közösségünk tagjainak. És nem utolsó sorban, mindenkinek, aki támogatást nyújtott akár támogatói jeggyel, tombola ajándékokkal és felajánlásokkal élve. Mindenkinek, aki eljött, köszönjük a részvételt és a támogatást!
Köszönet Kaszap Tündének, a szülői szervezet elnökének a program szervezésében nyújtott munkáját, Dj. Bogónak pedig a fergeteges hangulatért. Ismét egy szuper buli részesei lehettünk. Reméljük, mindenki nagyon jól érezte magát.

Az adonyi iskola által meghirdetett, egész tanéven át tartó Bálint Ágnes Olvasóverseny döntőjében Földi Mihály, Jakus Konrád és Kárász Norman Benedek képviselte iskolánkat. A jó hangulatú versenyen végül az 5. helyen végeztek. Gratulálunk nekik és felkészítő tanítójuknak, Kárász Andrea tanítónak!
Április 13-án szombaton a Városligetben rendezték meg az országos szintű Medve matek rendezvény következő fordulóját. Iskolánkból két negyedik osztályos fiú, Földi Mihály és Kárász Norman Benedek jelentkezett a versenyre. Csapatuk egy amerikai kislánnyal, Lara Skiftonnal kiegészülve lett teljes. A versenyen 5 km-t és 18 logikai matematika feladatot oldottak meg, mellyel az Arany medve fokozatot érték el. Végül a  negyedik évfolyamosok közül a 115 csapatból a 43. helyre küzdötték fel magukat. Gratulálunk nekik és Kárász Andrea tanítónak!
Iskolánk 2. és 3. osztályának tanulói színházi előadásokon vettek részt, számtalan élménnyel gazdagodva.
Tavaly iskolánk a Millió lépés az iskoládért versenyben a szerencsés nyertesek között tudhatta magát. A nyereményt, az 1.000.000 Ft-ot, sportszerek vásárlására költhettük, melyek közül néhányat külföldről kellett beszerezni, így a tavaszi szünet előtt vált teljessé a rendelés.
Rengeteg sportszert tudtuk beszerezni, a gyerekek nagy örömére.
A jelenleg futó, Egymillió lépés az iskoládért mozgalomban idén is részt vesz iskolánk valamennyi osztálya. Kérjük, aki tud, csatlakozzon hozzánk!
A környezetvédelem és a fenntarthatóság napjaink központi témája, ezért fontos, hogy a gyerekeket is megismertessük ezekkel a kérdésekkel, amire tökéletes apropó a Föld napja. A Föld Napja gyerekeknek is szól, akik ezen a különleges napon játékos módszerek segítségével ismerhetik meg a természet kincseit és gyarapíthatják a környezetvédelemmel kapcsolatos tudásukat. Sétákat terveztünk a településen, megfigyelve a minket körülvevő természetet, beszélgettünk a hulladékgyűjtésről, környezetünk megóvásáról. Kertészkedtünk az iskola virágos kertjében, oktató videókat néztünk meg, kézműveskedtünk és a tanórák témáiba is becsempésztük a témát.
Iskolánk ebben a tanévben is jelentkezett „A TeSzedd! hulladékszedési program”-ra, a Fenntarthatósági Témahét keretében. Iskolánk apraja és nagyja közösen tisztította meg az iskola környékét és a település több részét.
A fenntarthatóságra nevelésre fókuszálva, részt veszünk a „Pont velem” országos programban is, amelynek keretében gyűjtjük a használt elemeket és mobiltelefonokat. Az elemek (egész kg-onként zacskózva) és a rossz mobiltelefonok Bodrogi Csillánál adhatók le az iskolában. A Pontvelem oldalon történő regisztáció után pontokra válthatók, amikért vásárlási utalványokat lehet igényelni pl. Dechatlon, Media Markt, Book 24.
Ebben a tanévben is folytattuk Iskolakert tevékenységünket a felső tagozatos gyerekekkel, amely által megvalósul a környezeti és fenntarthatóságra nevelés, az öngondoskodásra és együttműködésre nevelés; az egészségnevelés, élménypedagógia, a cselekvésorientált tanulás; mezőgazdasági pályaorientáció egyaránt. A gyerekek nagy örömmel és lelkesedéssel kertészkednek, nagyon élvezik ennek tevékenységeit.
Számtalan rendhagyó technika órába is bepillanthattunk, amelyeken, felső tagozatos diákjaink, az újrahasznosítás jegyében készítettek különböző, az ünnepekhez kapcsolatos díszeket, kavicsokat festettek (virágoskertet díszítik), sütöttek-főztek, horgoltak. Hálásan köszönjük Bogárné Nagy Anikó fáradhatatlan, lelkes munkáját!
Sikeresen lezajlott leendő első osztályosaink beíratása, akiket nagyon sok szeretettel várunk szeptemberben iskolánkba!

Garaguly Krisztina
igazgató

Bővebben: Iskolánk hírei - 2024. március-április

Óvodai életünkből

A tavasz beköszöntével üde zölddé vált óvodánk környezete, amit a tavaszi virágok tettek még csodálatosabbá. Napról-napra megfigyelhettük a természet változásait, mikor melyik fa bontogatja rügyeit, milyen virág nyílik a fű között, a kiskertben. A levegőben is érezni lehetett, hogy végre itt a tavasz. Egyre hosszabb időt töltöttünk az óvoda udvarán.
Március elején megtartottuk az iskolával közös hagyományos programjainkat. A kiszebáb elégetésével zártuk le a telet, hívtuk a nap melegét, a langyos szellőt, a virágos tavaszt.
Dramatikus játékkal, Gergely-járással toborozták a nagycsoportosokat az iskolába a 4. osztályosok.
Az 1848-as forradalomra való emlékezés alkalmával lehetőségünk nyílt a gyerekeket érdeklő, életkorukhoz igazodó formában a történelmi alakok, hősök és sorsfordító események soráról beszélgetni. Játékos formában erősítettük a nemzeti érzést az óvodásokban, felébresztettük bennük a tiszteletet a nemzeti ünnep iránt.
Március 22-e a Víz világnapja, melynek célja, hogy a gyermekek számára is ráirányítsuk a figyelmet a mindenki részére elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, értékére. Bemutattuk mesékkel, játékokkal a vízkörforgását, kísérletezünk a vízzel.
A húsvétot az óvodában mindig játékos keretek között ünnepeljük. A húsvéti készülődés célja, hogy óvodásaink megismerjék hagyományos húsvéti jelképeinket, kiemelten is hangsúlyozva a nyuszi és a tojás szimbolikáját. A tevékenységeket úgy szervezzük, hogy abban egyaránt helyet kapjanak a vizuális, a külső világ, a mese-vers, a mozgásos és énekes tevékenységek is.
A húsvét előtti utolsó óvodai napon a fiúk illatos vízzel meglocsolták a kislányokat, amelyet apró édességekkel viszonoztak nekik. Nagy örömmel simogatták, etették a nyuszikat az udvaron óvodásaink.  Sok-sok tapsifüles futkározott a számukra kialakított helyen, akik nagyon jól tűrték a gyerekek lelkesedését. Köszönjük Farkas Lajosnak és a Selmeci családnak a nyuszikat! A húsvéti nyuszi minden csoportnak elrejtette a meglepetését az udvaron, amelyet a gyerekek boldogan vittek haza.
Április 9-én „A tücsök és a hangya” interaktív, vidám hangulatú, zenés meseelőadást nézték meg óvodásaink. Az irodalmi élmény nyújtása mellett a közönség apraja-nagyja egyaránt jól érezte magát az előadáson.
A Föld napja felhívja a figyelmet arra, hogy meg kell védenünk az erdőket, a vizeket, a levegőt a káros emberi tevékenységektől, meg kell őriznünk annak szépségét és a természeti kincseket. Ebből az alkalomból az ismeretnyújtás mellett virágokat ültettünk az óvoda virágos kertjébe, melyeket később a gyermekekkel közösen fogunk gondozni, gyönyörködünk majd szépségükben.

Gönczölné Rákász Zsuzsanna

Bővebben: Óvodai életünkből

Ügyes kezek, szép gondolatok

Madarak és fák napja 2024

Bővebben: Ügyes kezek, szép gondolatok

Karate eredmények

Az Iváncsai Kiai Shotokan Karate sportegyesület április 6-án XIV. alkalommal rendezte az éves versenyét Pusztaszabolcson.
Ezen a hangulatos megmérettetésen 7 klub, 167 karatésa mutatta meg tudását a tatamikon. Az 5 évestől egészen a veterán 50 + kategóriákban indultak versenyzők.
A versenyzők kihonba (alaptechnikában), kata (formagyakorlatba), kobudo (fegyveres formagyakorlatban), szivacs kumite (szivacs küzdelem) és kumite (küzdelem) számokban mutathatták be tudásukat.
Csapatunk az összesített csapat pontszámban II. helyezést ért el.
Csenki Erik a legtechnikásabb versenyző díjat szerezte meg.
Ezt a nagyon szép eredményt a kitartó sok edzésnek, otthoni gyakorlásnak és a szülői munkának tudhatjuk be. A lelkes apukák és anyukák, ha nem hordják edzésekre gyermeküket, ez a sok szép eredmény nem született volna meg.
Mindannyian együtt dolgoztunk a sikerért.

Az eredmények a következők:
1.    Minda Emili / kata Bronz / szivacs kumite bronz
2.    Andrási Liza / Fegyveres kata ezüst/ Kata bronz / szivacs kumite Arany
3.    Ignáth Panna Emese / kata arany / Kumite ezüst
4.    Bíró Dezső Dominik Kihon bronz
5.    Németh Kenza Maja / kihon ezüst / szivacs kumite bronz
6.    Domonkos Gábor / Kata arany / kumite ezüst
7.    Csenki Erik / Kata bronz / Kumite arany
8.    Lőrincz Zoltán Veterán kata bronz
9.    Rónyai Attila Veterán Kata arany / Kumite ezüst
10.    Kiss Csongor / Kihon arany / szivacs kumite arany
11.    Kiss Boróka / kata bronz / szivacs kumite bronz
12.    Kiss Kenéz / Kata arany / Kumite arany
13.    Müller Fanni / kata bronz
14.    Szalai Barnabás / kihon bronz / szivacs kumite ezüst
15.    Németh Csongor / kata ezüst / kumite ezüst
16.    Borza Fanni / kata ezüst / szivacs kumite arany
17.    Kiss Vivien / kata bronz / szivacs kumite bronz
18.    Dene Botond / kata arany / szivacs kumite arany
19.    Erős Nóra / kihon arany Kata ezüst / szivacs kumite bronz
20.    Veresegyházi Nimród / kihon arany / szivacs kumite bronz
21.    Kummer Áron Antal / fegyveres kata bronz / kata arany / szivacs kumite arany
22.    Nyári Bianka Napsugár / fegyveres kata arany/ Kata ezüst / Kumite ezüst
23.    Nyári Izabella /Kata ezüst / Szivacs kumite bronz
24.    Vitárizs Flóra / Kihon bronz / Szivacs kumite bronz
25.    Vitárizs Zente / szivacs kumite bronz
26.    Balázs Kiara / Kihon ezüst / szivacs kumite ezüst
27.    Balázs Norina / kata bronz / szivacs kumite bronz
28.    Balázs Attila / szivacs kumite bronz
29.    Schnierer Máté Gergő / kata ezüst / kumite ezüst
30.    Blau Bertold / Kata bronz /Kumite arany
31.    Kalmár Lilien / kihon bronz / szivacs kumite bronz
32.    Kiss Brendon / Kata ezüst / szivacs kumite ezüst
33.    Nagy Krisztofer / Kihon ezüst / szivacs kumite bronz
34.    Peigelbeck Izabella / Kata bronz / szivacs kumite ezüst
35.    Tunyogi Gábor / szivacs kumite ezüst
36.    Buczkó Dénes / Kihon arany / szivacs kumite bronz
37.    Buczkó Diána / kata bronz / szivacs kumite bronz
38.    Ifjú Sára / szivacs kumite ezüst
39.    Kulcsár Brigitta / kihon ezüst
Minden versenyzőnek Gratulálunk!
Iváncsai Kiai Shotokan Karate Sportegyesület

Bővebben: Karate eredmények

Osztálytalálkozó 1962-1970

Kedves Olvasó!

Kezdjük a száraz tényekkel! Ennek az írásnak az alap története több mint fél évszázados. 1962. és 1970. között a besnyői általános iskolában járt osztályról  szól. Az éppen csak átadott (a kor szerint modern, világos – úgynevezett 8 osztályos) új iskolában 1962-ben kezdte meg a tanulmányait 47 (igen jól olvassák, negyvenhét 6-7 éves) nebuló, hogy megtanuljanak írni, olvasni, számolni. Mint minden új kezdetekor volt izgalom sok, de a rutinos Gáspár tanító néni pillanatok alatt közösséget formált, nevelt, irányított bennünket és már első osztályban látszott, hogy jó kis társaság lesz ez!

Letudván az alsó tagozatot, Kovácsné Magdika, Berényiné Marika és Császár Mihály tanítók gondoskodtak arról, hogy a „felsősök”, a nagyok közé olyan osztály kerüljön, akik megállják a helyüket a komoly (matematika, fizika, kémia, biológia) tudományok között is. Ez talán így is volt, mert a tablóképen az látható, hogy 45 tanuló fejezte be a tanulmányait 1970-ben. Itt soroljuk fel azoknak a tanárnőknek, tanároknak a nevét, akik mindannyian megmaradtak az emlékezetünkben: Deli Pál, Matkovics László, Somorácz Mihálnyné, Pataky Csaba, Vizi Józsefné, Matkovics Lászlóné, Bakos Benjaminné, Rikerth Erzsébet, Pataky Csabáné.

Akkor 1970-ben azt ígértük egymásnak, ami minden tablón olvasható: találkozunk 5 év múlva! Ebből lett talán 20 év, amikor találkoztunk és azután újra száguldottak az évek, évtizedek, mígnem több ígérete, de meg nem valósult kísérlet után (letudván a covid járványt is) 2023. Novemberében komolyra fordultak az események. Kurucz Feri barátom (osztálytársunk) megadta a jelet! Osztálytalálkozót kell szervezni, igaz, hogy „nem kerek” évforduló van, de 54 év az 54 év! Úgy döntöttünk ezt tesszük kerekké!

Következett a szervező munka. (Facebook nélkül) csak telefonon és személyesen!!
A mostanra 34 főre fogyatkozott létszám. Sajnos 11 társunk az évek során eltávozott közűlünk, emlékezzünk meg róluk itt is név szerint: Zsári Julianna, Marczis Margit, Vörös Gabriella, Mikodi Magdolna, Hamperger Katalin, Kurucz Magdolna, Vajda János, Tunyogi István, Czeilinger Tibor, Mikodi József, Rumpler István.
A közöttünk lévők „felkutatása” nem kis feladatnak látszott. Sokan közűlünk maradtak Besnyőn, vagy a szűk környezetben, ők voltak az egyszerűbb esetek, de sokaknak szinte nyoma veszett!
A kitartás a keresésben azonban meghozta a gyümölcsét, február elejére készen állt a 34 főből álló névsor. Mindenki neve mellett felefonszám, elérhetőség.
Meghirdettük a találkozó időpontját is! 2024. április 20-án 13 óra 30 perc, helyszín Iskola!

Engedtessék meg nekünk, hogy felsoroljuk a neveket is, mert ez az osztály (persze, ha másik osztály csinál találkozót, akkor ők is) megérdemli ezt. Tehát a névsor: Andrási Mária, Bugyi András, Csete Béla, Farkas András, Farkas József, Farkas D. László, Fodor Éva, Fridrich Terézia, Germán Zsuzsanna, Hambalgó Mihály, Keszei Edit, Kókai László Kovács Éva, Kovács Györgyi, Kovács, Klára, Kovács Pál, Kurucz Ferenc, Madarász János, Mészáros László, Mészáros Orsolya, Molnár Lídia, Orbán Görgy, Pálmüller Béla, Pesszer Béla, Rákos Ilona, Szajcz Erika, Szalai Erzsébet, Szalai Katalin, Szűcs Szilveszter, Tóth Ilona, Varga Éva, Varga Katalin, Vincze Lajos, Zvara Erzsébet.
A kocka el lett vetve! (szabadon idézve: „Alea iacta est” Julius Caesart!)

-  2  -

A szervező bizottság sokszor „ülésezett” és azt állapította meg, hogy az érdeklődés élénk, a visszajelzések biztatóak. Az iskolában az igazgatónő segítőkészségének köszönhetően megtaláltuk (nem igazán méltó körülmények között) a tablót és teljes szépségében a 8. osztályos naplót! Köszönet érte! (* lásd az írás végén)

Elérkezett a nagy nap! Április 20-a. Az iskola udvarán gyülekeztünk, szinte mindenki szájából a legtöbbet elhangzott szavak a következők voltak: „Azt a mindenit! Te vagy az!?”, „Ez nem igaz”, Te vagy?? „Figyelj, ki jön ott!?”
13 óra 45 perckor miután megjelent közöttünk Pataky Csaba és Pataky Csabáné tanáraink hosszú – szinte szűnni nem akaró – tapssal köszöntöttük Őket!
A nyitott iskola újra várta a régi diákjait! Körbejártuk és csodáltuk a régi falakat, padokat, mindenkinek volt egy története és mi újra kicsik lettünk, az iskola pedig nagy!! Hiába 8 év! Nem múlik el nyomtalanul! Egymás szavába vágva idézte fel mindenki, hogy hogyan volt akkor!? Emlékszel!! Igen! Mindenki emlékezett!
A találkozó fontos része volt, hogy a besnyői temetőben elhelyeztük az emlékezés koszorúját a társainkat idézve!

Ami pedig ezután következett, azt úgy gondolom felejthetetlen lesz mindannyiunk számára – legjobban annak a 27 öreg diák számára – akik a kötetlen beszélgetésen részt vettek. Mindenki elmesélte, hogy „mi történ velem”! Késő estébe hajlóan idéződtek fel az újabb és újabb történetek, felejthetetlen események. Jó volt látni, hogy mindenki újra kisdiák lett!
Az est csúcspontjaként Patakyné Marika felvágta a régi tabló képét idéző tortát! Ezután ismét újabb történetek, sztorik hangzottak el, nagyon jó volt látni a viszontlátás felhőtlen örömét, a csillogó szemeket! Kedves Osztálytársaink! Köszönöm, köszönjük nektek ezt a csodálatos estét! Jó volt újra veletek diáknak lenni!
 
*Megjegyzés: Tisztelt Igazgató Asszony! Ezúton engedje meg, hogy felajánljuk a segítségünket arra vonatkozóan, hogy a még „nem méltó helyen lévő tablók” megmenekülhessenek az enyészettől. Köszönjük még egyszer a közreműködését!

Csete Béla

Bővebben: Osztálytalálkozó 1962-1970

Húsvét 2024

Húsvét ünnepére örömteli és vidám hangulatot varázsoltak településünkre lelkes Tavasz Tündéreink: Kroó Zoltánné, Kroó Zoltán, Madarász Viktornè ès Gönczölné Rákász Zsuzsanna. Nagyon szépen köszönjük a szívvel-lélekkel végzett önkéntes munkájukat!

Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Húsvét 2024

Iskolánk hírei - 2024. január, február

Az elmúlt 2 hónapban sem unatkoztunk. A félévzárás hajrája mellett és közben, számtalan, tanórán kívüli programot igyekeztünk szervezni diákjainknak.
Január 11-én Budapestre, a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központba látogattak el a harmadik és negyedik osztályosok. Fantasztikus élményekkel tértek haza. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek, hiszen kipróbálhatták a híradókészítést, újságot szerkeszthettek, kisfilmet forgathattak, "zörejezhettek", s beszélgettek, hasznos információkat szerezhettek az internet veszélyeiről is.
Jan. 12-én, az első osztályosok részt vettek a Nemzetközi Könyvjelzőcsere programban, mely keretében egy portugál iskola diákjaival cserélhettek. Nagy örömmel készítették el az ajándékot, amit decemberben el is postáztunk, s izgatottan várták a külföldről érkező könyvjelzőket, amiket január elején meg is kaptunk.
Az 1. osztályosok január 16-án a "Hejhó, síelni jó! Nyílt Sítanpályák program 2023-2024" keretében ellátogattak az érdi Bigfoot síiskolába, ahol egy nagyon jó hangulatú, élménydús délelőttöt töltöttek el.
Január 22-én tisztelegtünk a „Magyar kultúra napja” előtt rendhagyó irodalomórákkal, kézműves foglalkozásokkal, dallal, versilluszrációkkal.
Febr. 6-án folytattuk Iskolanyitogató Programsorozatunkat, melynek keretében a leendő kis első osztályosok látogattak el iskolánkba. Kárász Andrea tanító és lelkes 4. osztályos tanulói fogadták őket nagyon sok szeretettel, ajándékkal és bepillantást nyújtottak egy matematika órába is, amelyen a kis ovisok aktívan részt is vehettek.
A 3. osztályosok a Campinó Színház „Aranyecset” című előadását tekintették meg, amely 3 alkalmas bérletük első műve volt.
Tananyaghoz kapcsolódó kézműves foglalkozás keretében, a 3. osztályosok koronázási szimbólumokat készítettek, amelyek nagyon jól sikerültek!
Február 15-én Bachmann Tibor, a IX. Fudokan Karate Világbajnoka tartott iskolánk közösségének élménybeszámolót bajnoki sikereiről, eredményeiről, munkájáról. Hatalmas örömmel és büszkeséggel tölti el iskolánk valamennyi tagját, hogy ezen sikerekhez gratulálhattunk. Mindannyiunk számára példaértékű Tibor sikere, az elkötelezettsége, kitartása, tehetsége, a sport iránti szeretete és alázata. További sikereket, illetve sok lelkes, kitartó, tehetséges tanítványt kívánunk neki!
Febr. 16. Iskolánkban ma tartottuk a farsangi mulatságot. Először az egyéni beöltözők mutatkoztak be ötletesebbnél ötletesebb jelmezekkel, majd következtek a a kiváló csoportos produkciók. Ezt követően tombolasorsoláson izgulhattak diákjaink.
Köszönjük az osztályok ajándékait, az egyéni felajánlásokat, illetve a fődíj társasjátékokat Fejes Zsuzsanna polgármester asszonynak!
A felsősök közös tánca után az alsósok visszavonultak az iskolába jókat enni-inni, táncolni, míg a felsősök a Faluházban discozhattak. Köszönjük, hogy a DJ szerepét idén is vállalta Jakus Feri!

A Magyar Diáksport Szövetség pályázatot hirdetett „DO60 ISKOLAI MOZGÁSÖSZTÖNZŐ PROGRAMOK SZERVEZÉSE” címmel, melyen iskolánk is részt vett. A pályázat célja az volt, hogy ösztönözzük az 5–8. évfolyamos tanulók mozgásos aktivitásokon való részvételét. A pályázaton belül három program valósult meg, melyek közül az elsőbe az alsósokat is bevontuk, illetve velük részt vettünk a Világ Gyalogló Hónapon is októberben.
• Iskolai diáksportfesztivál: Európai Diáksport Napján való részvétel 2023. szeptember 29-én
• Táncközpontú mozgásformán alapuló foglalkozás: közös tánc koreográfiára a farsangon 2024. február 16-án
• Aktív szünetek és iskolán kívüli rekreációs tevékenység: február 19. és 23. között tanulóink a kihelyezett sporteszközök használatával az óraközi szünetekben is sportolhattak, valamint részt vettek egy közös sétán, mely során bejárták a település nevezetességeit.
Február 29-én, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály vezetője, Kiss Dénes r. őrnagy tartott előadásokat alsó és felső tagozatos diákjaink számára. A prevenciós tevékenységének témája a biztonságos internethasználat, annak veszélyei és az internetes zaklatás. Több, prevenciós jellegű kisfilmet tekinthettek meg az internetfüggőségről és a posztolás veszélyeiről, illetve megtörtént bűnügyi eseményeket is hallhattak. Az egészséges életmódról, illetve a káros szerek használatáról, annak veszélyeiről is hasznos, prevenciós információkkal térhettek haza tanulóink.
Iskolánk 1., 2. és 3. osztályosai, tanítóik közreműködése által sikeresen pályáztak a Reál Kis Hősök” pályázatán, valamennyien szép összeget nyerve osztálypénzük gyarapításához.
Garaguly Krisztina, igazgató

Bővebben: Iskolánk hírei - 2024. január, február

MOB-17 – nemzetközi harangkoncert Szingapúrban

Alig kezdődött el az új év, máris újabb nemzetközi meghívásnak tehettünk eleget januárban.  Ismét Magyarországot képviselhettük egy különleges országban! Germán Márton, művészeti vezetőnk utazhatott Szingapúrba, hogy csatlakozzon a Ministry of Bellz 2017-ben indított különleges programjához.  
Az MOB Foreign Ringers projektjének célja a harangzenészek közötti, határokon átívelő barátságok kialakítása a harangozás művészetének segítségével.
Évről évre a világ számos pontjáról meghívott harangzenészek lehetnek részesei egy nagyszabású handbell-shownak a dél-kelet-ázsiai országban, amelyet Damien Lim alapító, vezető karmester és ebben az évben a handbell-világ ikonikus együttesének, a Raleigh Ringers zenei igazgatójának David Harrisnek (akit már vendégül láthattuk Besnyőn is!) a vezényletével rendeztek meg január 27-én Szingapúr ikonikus koncerttermében, a Victoria Concert Hall-ban. Ez volt az első alkalom, hogy magyar harangzenész is részt vett a nagyszabású showműsorban!
Idén Ausztráliából, Japánból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és természetesen Magyarországról érkeztek harangzenészek, de a korábbi években Hong Kong, Dél-Korea és Puerto Rico is képviseltette magát.  
Szingapúrban pedig nem csak a közös koncerten és próbákon ismerkedhettünk meg egymással, de a különleges dél-kelet-ázsiai ország kultúrája is számos meglepetést tartogatott: Little India, Chinatown, Arab negyed, Peranakan negyed, Gardens by the bay, szuperfák, Spectra Light Show, Peranakan Múzeum, Nemzeti Múzeum, fényfestés a belvárosban, Raffles Hotel Long Bar és a híres Singapore Sling koktél, Marina Bay Sands Hotel Skypark, belvárosi hajótúra a Szingapúr folyón, és durian-kóstoló (Ázsiában a gyümölcsök királyaként emlegetik, bár az ízéről megoszlanak a vélemények: lehet nagyon szeretni és nagyon nem).
Megannyi élmény és újabb barátságok a világ minden tájáról! Rengeteg tervünk van, hogy Ázsiába is eljuttassuk a magyar harangszót, ez az út pedig ennek a kezdete és a jövőben bízunk benne, hogy teljes létszámmal képviselhetjük majd Magyarországot a világnak ezen a felén is, hiszen a zene egy olyan univerzális nyelv, amely határokon, kontinenseken átívelő barátságokat képes formálni!

Bővebben: MOB-17 – nemzetközi harangkoncert Szingapúrban