MOB-17 – nemzetközi harangkoncert Szingapúrban

Alig kezdődött el az új év, máris újabb nemzetközi meghívásnak tehettünk eleget januárban.  Ismét Magyarországot képviselhettük egy különleges országban! Germán Márton, művészeti vezetőnk utazhatott Szingapúrba, hogy csatlakozzon a Ministry of Bellz 2017-ben indított különleges programjához.  
Az MOB Foreign Ringers projektjének célja a harangzenészek közötti, határokon átívelő barátságok kialakítása a harangozás művészetének segítségével.
Évről évre a világ számos pontjáról meghívott harangzenészek lehetnek részesei egy nagyszabású handbell-shownak a dél-kelet-ázsiai országban, amelyet Damien Lim alapító, vezető karmester és ebben az évben a handbell-világ ikonikus együttesének, a Raleigh Ringers zenei igazgatójának David Harrisnek (akit már vendégül láthattuk Besnyőn is!) a vezényletével rendeztek meg január 27-én Szingapúr ikonikus koncerttermében, a Victoria Concert Hall-ban. Ez volt az első alkalom, hogy magyar harangzenész is részt vett a nagyszabású showműsorban!
Idén Ausztráliából, Japánból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és természetesen Magyarországról érkeztek harangzenészek, de a korábbi években Hong Kong, Dél-Korea és Puerto Rico is képviseltette magát.  
Szingapúrban pedig nem csak a közös koncerten és próbákon ismerkedhettünk meg egymással, de a különleges dél-kelet-ázsiai ország kultúrája is számos meglepetést tartogatott: Little India, Chinatown, Arab negyed, Peranakan negyed, Gardens by the bay, szuperfák, Spectra Light Show, Peranakan Múzeum, Nemzeti Múzeum, fényfestés a belvárosban, Raffles Hotel Long Bar és a híres Singapore Sling koktél, Marina Bay Sands Hotel Skypark, belvárosi hajótúra a Szingapúr folyón, és durian-kóstoló (Ázsiában a gyümölcsök királyaként emlegetik, bár az ízéről megoszlanak a vélemények: lehet nagyon szeretni és nagyon nem).
Megannyi élmény és újabb barátságok a világ minden tájáról! Rengeteg tervünk van, hogy Ázsiába is eljuttassuk a magyar harangszót, ez az út pedig ennek a kezdete és a jövőben bízunk benne, hogy teljes létszámmal képviselhetjük majd Magyarországot a világnak ezen a felén is, hiszen a zene egy olyan univerzális nyelv, amely határokon, kontinenseken átívelő barátságokat képes formálni!