Szironta Együttes

szironta csapatA besnyői Szironta Együttes önálló kamaraegyüttesként tevékenykedik Magyarországon. A 2004-ben alapított formáció kezdetben a népzenével, majd a magyar csengettyűkkel vívott ki sikert magának, mára hazánk legnagyobb – de európai viszonylatban is ritkaságnak számító – hangszerparkjával rendelkezik a handbellek területén. 5 oktáv Schulmerich-bell, 3 oktáv melodychime segíti munkájukat és azt a célt, amit kitűztek: Európát bekapcsolni a nemzetközi harangegyüttesek közösségébe. Komoly feladat, melyen jó úton haladnak, évi közel 50 koncerttel, több külföldi közreműködéssel járulnak hozzá a hangszer megismertetéséhez. Műsorukban elsősorban klasszikus zeneirodalmi műveket dolgoznak fel, de szívesen kitekintenek a populárisabb műfajok irányába is.
Magyarországon koncertezhettek már a Gödöllői Királyi Kastély mellett számos további kastély koncerttermében, adhattak műsort a Parlamentben több alkalommal, résztvevői voltak a Nemzetközi Operafesztiválnak, több díjátadón, gálaműsorban emelhették a program színvonalát. Szintén koncertezhettek a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncertshowjának keretében a Papp László Arénában.

Szironta a Papp László Sportarénában

A csengettyűzés meghonosítását vállalta magára a besnyői Szironta Együttes, amikor 2004 decemberében találkozott a magyar csengettyűkkel. A találmány mondhatni nem új keletű, hiszen a tengerentúlon és a távol-keleten már ismert és kedvelt hangszer. A Szironta harangjait azonban – japán ritmuskészség-fejlesztő csengettyűk mintájára – egy magyar hangszergyártó cég fejlesztette ki még 1996-ban.

Az utóbbi években egyre többfelé találkozhattak velünk, hiszen az együttes, fellépéseinek alkalmával is gondoskodik arról, hogy szerte az országban megismerjék a hangszert.

Együttesünk úttörő kezdeményezést vállalt magára, amikor 2007-ben elindította az Országos Csengettyűs Találkozók sorozatát, melynek keretében évről évre Besnyőn találkoznak az országban működő csengettyűs együttesek. A találkozó célja, hogy a zenészek, zenetanárok és a hangszer iránt érdeklődők megvitassák, mit tehetnének a csengettyűk és harangok szélesebb körben való megismertetéséért. Mára már céllá vált az is, hogy létrejöjjön az országban egy olyan “nemzeti válogatott”, amely külföldi szimpóziumokon képviselheti Magyarország és talán egész Európát is. Már 2010-ben nemzetközivé vált a sorozat, hiszen a Szironta híre az Egyesült Államokba is eljutott, így vendégeskedett Besnyőn a kaliforniai Concordia Egyetem csengettyűs kórusa. 2011-ben, az jubiláló 5. CsengőFesten Németországból érkezett két együttes. Szintén 2011-ben egy japán együttes is Besnyőre látogatott, akik a japán harangok európai turnéjaként választották ki a Szirontát – nem kis örömet és meglepetést okozva ezzel.

szironta handbell

Kodály Zoltán szavaival élve: „Nem lehet egészen boldog ember az, akinek nem öröm a zene, erre azonban tanítani kell az emberiséget…”. Valóban. S e hangszer révén nem csak a zeneileg művelt, zenét tanult emberek tudnak gyorsan, átütő sikert elérni, hanem azok is, akik soha nem tanultak zenét. Hiszen – a megfelelő módszerek segítségével – egy egyszerűbb zenemű néhány óra alatt elsajátítható. Éppen ezért a hangszer oktatási módszertanának kifejlesztése is egyre sürgetőbb kérdéssé vált, hiszen ennek révén lehet a csengettyű méltó társa a zeneiskolákban akár a zongorának vagy a fúvósoknak vagy vonósoknak.

A Szironta együttes már az utánpótlás-nevelésen is dolgozik, hiszen ma már negyvennél több gyermekkel foglalkozhatunk zenei szakkörök keretében. Célunk, hogy Besnyő, a Szironta Együttes otthona, a “csengettyűsök Mekkájává” válhasson.