Óvodai életünkből

A tavasz beköszöntével üde zölddé vált óvodánk környezete, amit a tavaszi virágok tettek még csodálatosabbá. Napról-napra megfigyelhettük a természet változásait, mikor melyik fa bontogatja rügyeit, milyen virág nyílik a fű között, a kiskertben. A levegőben is érezni lehetett, hogy végre itt a tavasz. Egyre hosszabb időt töltöttünk az óvoda udvarán.
Március elején megtartottuk az iskolával közös hagyományos programjainkat. A kiszebáb elégetésével zártuk le a telet, hívtuk a nap melegét, a langyos szellőt, a virágos tavaszt.
Dramatikus játékkal, Gergely-járással toborozták a nagycsoportosokat az iskolába a 4. osztályosok.
Az 1848-as forradalomra való emlékezés alkalmával lehetőségünk nyílt a gyerekeket érdeklő, életkorukhoz igazodó formában a történelmi alakok, hősök és sorsfordító események soráról beszélgetni. Játékos formában erősítettük a nemzeti érzést az óvodásokban, felébresztettük bennük a tiszteletet a nemzeti ünnep iránt.
Március 22-e a Víz világnapja, melynek célja, hogy a gyermekek számára is ráirányítsuk a figyelmet a mindenki részére elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére, értékére. Bemutattuk mesékkel, játékokkal a vízkörforgását, kísérletezünk a vízzel.
A húsvétot az óvodában mindig játékos keretek között ünnepeljük. A húsvéti készülődés célja, hogy óvodásaink megismerjék hagyományos húsvéti jelképeinket, kiemelten is hangsúlyozva a nyuszi és a tojás szimbolikáját. A tevékenységeket úgy szervezzük, hogy abban egyaránt helyet kapjanak a vizuális, a külső világ, a mese-vers, a mozgásos és énekes tevékenységek is.
A húsvét előtti utolsó óvodai napon a fiúk illatos vízzel meglocsolták a kislányokat, amelyet apró édességekkel viszonoztak nekik. Nagy örömmel simogatták, etették a nyuszikat az udvaron óvodásaink.  Sok-sok tapsifüles futkározott a számukra kialakított helyen, akik nagyon jól tűrték a gyerekek lelkesedését. Köszönjük Farkas Lajosnak és a Selmeci családnak a nyuszikat! A húsvéti nyuszi minden csoportnak elrejtette a meglepetését az udvaron, amelyet a gyerekek boldogan vittek haza.
Április 9-én „A tücsök és a hangya” interaktív, vidám hangulatú, zenés meseelőadást nézték meg óvodásaink. Az irodalmi élmény nyújtása mellett a közönség apraja-nagyja egyaránt jól érezte magát az előadáson.
A Föld napja felhívja a figyelmet arra, hogy meg kell védenünk az erdőket, a vizeket, a levegőt a káros emberi tevékenységektől, meg kell őriznünk annak szépségét és a természeti kincseket. Ebből az alkalomból az ismeretnyújtás mellett virágokat ültettünk az óvoda virágos kertjébe, melyeket később a gyermekekkel közösen fogunk gondozni, gyönyörködünk majd szépségükben.

Gönczölné Rákász Zsuzsanna