Felhívás az ebek veszettség elleni oltására

n eboltas2020 001

Ismét változik a tűzgyújtás rendje Besnyőn

n tuzgyujtas 001

Fokozatosan nyitnak az óvodák, a tanév végéig marad a digitális munkarend

A tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez - közölte a köznevelési államtitkár szerdán Magyarország kormányának Facebook-oldalán.

Maruzsa Zoltán a feltöltött videóban azt mondta, hogy június 2-tól oktatási céllal találkozhatnak az iskolában a pedagógusok és tanulók, megtarthatják a kis csoportos konzultációkat és az egyéni felkészítéseket az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatásáért. Engedélyezett továbbá a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása - tette hozzá.
Ismertette, hogy június 2-tól minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét. A gyermekfelügyeletben részt vevőknek június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, tanulást támogató tevékenységeket lehet szervezniük, június 16. és 26. között pedig már a következő tanévre is készülhetnek. Június 26-ig az étkezést is biztosítani kell a gyerekeknek - fűzte hozzá.
Az államtitkár elmondta, hogy tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadását is meg lehet így szervezni. A nyári táborokról még tartanak az egyeztetések - tudatta.
Maruzsa Zoltán közölte azt is: a koronavírus-járvány terjedésének csökkenése lehetővé teszi, hogy a vidéki bölcsődék és óvodák május 25-től, a fővárosiak pedig június 2-tól visszatérjenek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket. Erre azért van szükség, mert sok esetben elfogyott a szülők szabadsága, és dolgozniuk kell - indokolta az intézkedést az államtitkár.

A video a www.koronavirus.gov.hu oldalon megtekinthető.

Elmarad a Falunap

Kedves Besnyőiek!
2020. május 30. napján tartottuk volna a Gyermeknappal egybekötött családi nap rendezvényünket, amire sokat készültünk és már nagyon vártunk. Sajnos azonban a koronavírus-járvány miatt 2020. augusztus 15. napjáig tömegrendezvények létszámtól függetlenül nem tarthatóak, így nagy sajnálatunkra elmarad ez a rendezvényünk.
Kitartást és jó egészséget kívánok mindenkinek!
Fejes Zsuzsanna polgármester

Tájékoztatás korlátozások enyhítéséről

A 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet Budapest és Pest megye kivételével május 4-étől Magyarország egész területén megszünteti a kijárási korlátozásokat.
A változtatás mellett a rendelet előírja, hogy mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a közös háztartásban élők kivételével a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolság) tartani. Ennek betartásával a közterületek és a parkok is látogathatóvá válnak. Előírja továbbá az üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszköz (például orvosi maszk, sál, kendő) viselését.
Fennmarad az a rendelkezés, hogy a 65. életévét betöltött személyek az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra között látogathatják, és ezeken a helyeken ebben az időszakban rajtuk kívül csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.
Az üzletekre, éttermekre, fürdőkre és egyéb intézményekre vonatkozóan a rendelet rögzíti, hogy valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogathatóvá válik. Ezen kívül a vendéglátó üzlet (étterem, kávézó, cukrászda, büfé, presszó) kerthelyiségében vagy teraszán megengedetté válik a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása. A vendéglátó üzleten belül azonban továbbra is csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak, ez alól csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása képez kivételt.
Ugyancsak nyitva tartanak és látogathatóvá válnak a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek, valamint a szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetővé válnak, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzletek nyitva tarthatnak és látogathatóvá válnak. Mindezen enyhítések mellett a védőtávolság megtartásáról (ez vendéglátó üzletben asztaltársaságonként értendő) a látogatható helyek üzemeltetőjének gondoskodnia kell.
Magyarország egész területén a sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között megtarthatók. Engedélyezett a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr, a szabadidős és a tömegsport célú edzéseken való részvétel. A tömegrendezvények 2020. 08. 15-ig biztosan nem engedélyezettek, létszámtól függetlenül.
A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartásai, polgári házasságkötések és temetések a védőtávolság megtartása mellett tarthatóak. Emellett enyhülnek a felsőoktatási intézményekre vonatkozó korlátozások is, ezek az intézmények ugyanis a rektor döntése szerinti rendben, a védőtávolság megtartása mellett látogathatóvá válnak a hallgatók által. A kollégiumok látogatása azonban továbbra is tilos marad.
A rendelet értelmében szabálysértést követ el, aki a védelmi intézkedést, valamint a védőtávolságra vonatkozó szabályokat megszegi, és ötezertől ötszázezer forintig terjedő bírsággal büntethető. A helyszíni bírság összege ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjed.

Tájékoztatás járványügyi zárlatról

Kedves Besnyőiek!

Néhányan érdeklődtek a Polgármesteri Hivatalban arról, hogy van-e fertőzött, vagy karanténban lévő lakos Besnyőn. Az érdeklődésre tekintettel szeretnénk Önöket tájékoztatni arról, hogy tudomásunk szerint a mai napon a Dunaújvárosi Járási Hivatal határozata szerint három besnyői személy van járványügyi zárlat alatt. Esetükben a zárlatot a Járási Hivatal azért rendelte el, mert koronavírus által fertőzött személlyel érintkeztek. A zárlat alá helyezett személyek vonatkozásában a Járási Hivatal döntéséig mintavételre nem került sor.
Ugyancsak a Járási Hivatal tájékoztatásából értesültünk arról, hogy egy besnyői személy szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, tudomásunk szerint az érintett személy jól van.
A zárlat elrendelését követően a zárlatra vonatkozó szabályok betartását a Járási Hivatal értesítése alapján a rendőrség ellenőrzi. Információnk szerint az elrendelt zárlatok során a szabályokat mindenki fegyelmezetten tartotta, tartja, amit ezúton is köszönünk.
Ahogy arról a korábbiakban is tájékoztattuk a kedves Lakosokat, ha az elrendelt zárlat idején az érintettek környezetében nincs olyan személy, aki az otthon tartózkodásuk idején segít a bevásárlásban, segítséget kérhetnek Önkormányzatunktól.
Kérem Önöket, hogy e nehéz helyzetben fokozottan figyeljünk a veszélyhelyzeti rendelkezések betartására, segítsük egymást, vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra.

Fejes Zsuzsanna
 polgármester

Az új típusú koronavírus járvány elleni védekezés segítése

Kedves Besnyőiek!
A tájékoztatások szerint idősebb szeretteink, illetve akik valamilyen betegségben szenvednek vannak elsősorban kitéve az új típusú koronavírus-fertőzés veszélyének, ezért a járvány elleni védekezés segítésére Besnyő Község Önkormányzata egyszer használatos szájmaszkot biztosít azon 65 év feletti és/vagy beteg besnyői lakosok számára, akik nem tudtak szájmaszkot beszerezni és szükségük lenne rá.
A szájmaszkot a Besnyői Önkormányzati Hivatalban lehet kérni munkanapokon 8.00 óra és 12.00 óra között.
Telefonszám: 0625/505050.
Vigyázzanak Magukra! Vigyázzunk Egymásra! Kitartást és jó egészséget kívánok mindenkinek!
Fejes Zsuzsanna
polgármester

Változik a Besnyői fogászat rendelési ideje

A RENDELÉSI IDŐ VÁLTOZÁS 2020.04.06-TÓL A VÉSZHELYZET IDEJE ALATT AZ ALÁBBIAK SZERINT ALAKUL:

HÉTFŐ: 10.30-13.30-IG
CSÜTÖRTÖK: 10.30-13.30-IG

MEGÉRTÉSÜKET KÖSZÖNJÜK!

DR. KAMALIAN ABED
FOGORVOS