Fotók Besnyő életéből

Galériánkban a községünk fontosabb eseményeiről, helyszíneiről gyűjtöttünk össze fényképeket. Lehetőségünkhöz mérten a programokról fotókat készítünk, de szívesen fogadjuk a lakosok által beküldött képeket is. Ha Ön is rendelkezik olyan fotóval, amelyet szívesen látna a község honlapján, kérjük, hogy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy89902 + '\'>'+addy_text89902+'<\/a>'; //--> szíveskedjen elküldeni.

     Fejes Zsuzsanna

        Polgármester

 

Besnyő Község Önkormányzat hivatalos honlapján megjelenő valamennyi fénykép, szöveg, videófelvétel kizárólag az Önkormányzat előzetes írásbeli hozzájárulásával használható fel.

Iskolánk szeptemberi és októberi hírei

Iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk a tanórákon kívüli programok szervezésére, biztosítására, amelyeket az éves munkatervünkben előre megtervezünk. Az elmúlt két hónap ennek köszönhetően tartalmasra és élménydúsra sikeredett, tanulóink nagy örömére.

A tavalyi tanévben a 4. osztályosok közül Debreceni Zalán, Kiss Vince, Komáromi Maja és Madarász Noémi részt vettek a Seregélyesi Baptista Általános Iskola által meghirdetett Kéktúrás vetélkedőn, ahol a 2. helyet szerezték meg. Jutalmuk egy 3 nap 2 éjszakás tartózkodás volt szeptember 15. és 17. között a Pelikánház erdei iskolában. Rengeteg programon vehettek részt a gyerekek, köztük madárgyűrűzésen, Madárkavalkád Fesztiválon, kenutúrán, valamint megtekinthették a Dinnyésen található Várparkot is.
Nagyon fáradtan, de tele élményekkel tértek haza a gyerekek vasárnap a jutalomkirándulásról. Köszönjük szépen Bodrogi Csilla kollegánknak a sikeres versenyeredményeket, a kirándulással kapcsolatos szervezési feladatokat és a gyerekekkel töltött hétvégét.

Szeptember 18-án sikeresen lezajlott a Sulizsák program. Köszönjük a szülőknek a lelkes gyűjtést, amelynek köszönhetően, iskolai szinten összesen 1214 kg ruha gyűlt össze.

Szeptember 19-én ásványkiállítás-és vásár volt az iskolában. A gyerekek nagyon érdekes előadást hallgathattak meg, mely során ajándék üveggolyót is kaptak a kérdésekre jól válaszolók. Aki szeretett volna, az vásárolhatott is.
Szeptember 15-én pénteken a 4. osztályosok a rácalmási tökfesztiválra látogattak el. A napjuk a kézműveskedés jegyében telt. Kipróbálták a decoupage technikát, apró tobozfigurákat készítettek, agyagoztak és a nap végén töklámpást is faragtak maguknak. Kipróbálták a népi játékokat, a töklabirintust és megismerkedtek a rokkával is. Fáradtan, de élményekkel gazdagabban érkeztek haza. Köszönjük Andi és Ildikó néni szervező munkáját.
Szeptember 13-án a 3. és a 4. osztályosok közös osztálykiránduláson vettek részt. Délelőtt megismerkedhettek a Robotika alapjaival és az okosház fogalmával, délután pedig kipróbálhatták a falmászást. Nagyon gyorsan tanultak és volt olyan tanuló, akinek sikerült a tériszonyán is felülkerekednie. A nap végére jól elfáradtak, de hatalmas élménnyel tértek haza.

Iskolánk idén újra csatlakozott az Európai Diáksport Napjához szeptember 29-én. Reggel zenés bemelegítés után iskolánk minden diákja két iskolakör lefutásával teljesítette a 2023 m futást. Az útvonal biztosításában a kollégák segítettek. A futás után közös teázás, tízórai következett, majd osztályonként kivonultunk a település sportpályájára. Itt 8 állomáson vártuk a gyerekeket játékos, mozgásos feladatokkal. Az állomások között az osztályok forgószínpad-szerűen haladtak, 8x15, azaz 120 percet mozogtak. Az állomásokon kipróbálhatták magukat a gyerekek kooperációs ernyős feladatokban, karikaátadó versenyben, óriás kötélhajtás-átbújás-ugrásban, kő-papír-ollós páros kidobóban, hálólabdázásban, célra rúgásban, métázásban, kosárra dobásban - korcsoport szerint eltérő magasságú gyűrűre. A napot a szülők által főzött paprikás krumpli elfogyasztása zárta. Mind gyerek, mind felnőtt kellemesen elfáradt. Jövőre újra csatlakozunk! Köszönöm a kollegák és a szülők munkáját, A DÖK-nek a szervezést és az eszközök biztosítását.
Október 2-án a Népmese napján a negyedik osztályosok meglepték az óvodás gyermekeket két mesével is. Az ovisok nagy izgalommal várták őket, az óvónők pedig egy kis ajándékkal jutalmazták meg az iskolásokat. Másnap a negyedikesek nagy örömmel olvasták fel az alsós tanulók számára is a két mesét. Köszönet a negyedikeseknek és Andi néninek a csodaszép mesékért.

Lehet gyerekjáték a környezetvédelem? Iskolánk 5. osztályos diákjai idén immáron második alkalommal játszottak a Zöld Követ Egyesülettel. A Környezetvédelmi Világnap alkalmából meghirdetett kvízjátékon kiváló eredményt értek el, amiért sorsoláson vettek részt és sok-sok játékkal összekapcsolt, szemléletformáló délelőttöt nyertek. Közösen megmászták a hulladékpiramist, majd rengeteg hulladéktól tisztították meg vizeinket, amelyek a szelektív gyűjtőbe kerültek. A természeti és a környezeti értékekre és érdekességekre fókuszáló társasjátékok is előkerültek. Köszönjük az élménydús délelőttöt Varga Saroltának és Bodrogi Csillának a szervező munkát.

Október 2-án népdaléneklési versenyt tartottunk iskolánkban. A zsűritagoknak: Mátyási Sándorné Éva néninek és Gönczölné Rákász Zsuzsának nem volt könnyű dolga, mert nagyon sok jól felkészült kisdiák vett részt a megmérettetésen. Gratulálunk minden díjazottnak és valamennyi résztvevőnek!

Október 6-a alkalmából tartottunk ünnepi megemlékezést iskolánkban, majd kis zászlókat helyeztünk el az emlékműnél. A színvonalas műsort köszönjük az 5. osztálynak és felkészítőjüknek, Fábián-Benkó Alexandrának.

Iskolánk minden alsó tagozatos osztálya részt vett a Népi játék napján, melynek keretében megtanultak egy néptáncot énekkel, s a mai napon közösen elő is adták. Videófelvétel is készült, amit az esemény hivatalos facebook oldalán is közzéteszünk. Köszönjük a felkészítést Kipru Mirandának!

Iskolánkban ma október 23-a alkalmából emlékeztünk  közösen.
Először az iskolában adtak elő az 5. osztályosok egy alkalomhoz illő dalt. Ezután minden osztály egy rövidfilmet tekinthetett meg, amit a 7. osztályosok készítettek. Ezt követően közösen kivonultunk az emlékműhöz, ahol a 6. és 7. osztályosok kis műsort adtak elő. Az ünnepség zárásaként, minden osztály elhelyezte előre elkészített kitűzőit, majd az önkormányzat és a nyugdíjas szervezet, illetve az iskola vezetősége helyezett el koszorúkat és mécseseket. A műsor összeállítását és betanítását köszönjük Béres Zsókának.

Október 24-én, az 5. osztályosokkal közösen megtartottuk a kis elsősök avatását. Nagyon jó hangulatú, játékos órát tölthettünk együtt, aminek a végén megtörtént az esküszöveg elmondása, s minden elsős oklevelet kapott. Az avató után megebédeltek a gyerekek, majd az 5.-es szülők jóvoltából sütizéssel zárták a napot.
Iskolai programjainkat iskolánk hivatalos facebook oldalán és honlapján is megtekinthetik az érdeklődők.

Garaguly Krisztina
    igazgató

Bővebben: Iskolánk szeptemberi és októberi hírei

Besnyőről elszármazottak 15. találkozója

,,Emberek jönnek feléd a múltból, tekintetek érnek, szavak zsongnak.
És mérhetetlenül vágyódsz oda vissza, ahonnan a sors elszakított."
(Wass Albert)

BESNYŐRŐL ELSZÁRMAZOTTAK 15. TALÁLKOZÓJA


Kellemes hangulatú napot töltöttek együtt a Besnyőről elszármazottak 15. találkozóján az egybegyűltek. Igen! Ismét megtelt a Faluház a hazalátogatókkal. Már tizenötödik találkozásukat ünnepelték ebben az évben.
A találkozóra ebben az évben is megérkeztek a már szép korú egykori Besnyőiek, és egyre több fiatalabb korosztályból való Besnyőről elszármazott is velünk volt.
A szívélyes polgármesteri köszöntő, tájékoztató után az együttlevők visszatekintettek az egyesület megalakulására, az elmúlt évek eredményeire, a szervezet elmúlt öt évének pénzügyi helyzetéről és fejlesztéseiről kaptak tájékoztatást.
Ezekben az években a baráti kör a lélekharang felállításához, a közterületeink virágosításához járult hozzá. A találkozók megálmodója Fónad Józsefné, Nellike ismét méltatta azok támogatását, munkáját, akiknek köszönhetőek az értékes létesítmények településünkön, a második világháborús emlékmű, amelyet 2010-ben adtak át, a közösségi kemence, amely 2012-ben valósult meg. Kiemelte Nagyné Cili lelkes hitét, tenni akarását, aki nagyon sokat segített a megvalósításukban. Méltatta a tervező Zámbó József és a kivitelezésben közreműködő Farkas Lajos segítségét, az Erigeron Kft, az „Enzsé” Bt és az egyéni támogatók hozzájárulását, segítségét a tervek megvalósításában. Kiemelte azok munkáját, akik segítettek az elszármazottak felkutatásában a találkozók megszervezésében.
Szívmelengető volt, hogy ismét körünkben köszönthettük Hajnal Józsefné, Adél nénit, akit a 70 éve első osztályos egykori tanítványai vettek körül szeretetükkel.
Adél nénitől igen sok szép történetet hallhattunk, olvashattunk az egykori besnyői életről a találkozók során és a Besnyői Hírmondóban. Emléklappal köszöntöttük, hogy ismét eljött közénk.
Ünnepeltünk – hiszen, ünnep, amikor váratlanul vagy várva megérkezik a régen látott jó barát, rokon, akiket nagyon vártunk, sőt tizenötödik „születésnap” is volt.
Ebéd után a találkozók aktív részesei közösen fújták el a születésnapi tortán a gyertyákat.
A helyi szervezők tortáját Vadas Zsófia készítette, de isteni finom tortával készült a találkozóra Jobbágy Miklósné, Vizi Erzsike is. Köszönjük!
Ebéd után telefonon köszöntötte a találkozó résztvevőit, és velünk volt, emlékezett kedves emlékekre, ismerős emberekre Nagy Ferenc igazgató, aki 1961-től 1967-ig vezette iskolánkat.
A köztünk levő egykori tanítványai kicsit újra gyermekek lettek az emlékidézés alatt.
Dr. Rácz Péterné (Tilinger Magdolna) szeretettel gondolt vissza arra, hogy ösztönzésére lett igazolt kézilabdázó, majd testnevelő tanár, ahogy nekem erről a találkozó utáni telefonbeszélgetésben mesélte.
A találkozó résztvevői, az esős időjárással nem törődve, rendhagyó módon koszorúzással emlékeztek a második világháborúban elesett katonákra, és a tizenötödik találkozó alkalmából elültettek tizenöt rózsatövet a második világháborús emlékmű köré.
Többen először voltak jelen a találkozón. Köztük Fülöpné Tabi Edit, aki a Móra Könyvkiadó munkatársa, és a kiadó közel ötven könyvből álló ajándékcsomagját hozta el a könyvtárnak.
Köszönjük a sok gyermekkönyvből és egyéb értékes könyvekből álló felajánlást!
A késő délutáni órákig beszélgettek, emlékeket idéztek a találkozó résztvevői.  A gyermekkor, az ifjúkor egykori szereplőit, helyszíneit idézték meg, anekdotákat meséltek egymásnak, a régi fényképeken kerestek ismerős arcokat. Élmények, találkozás, beszélgetések – ez tette ünneppé ezt a napot, és azok az emberek, akik szervezői és részesei voltak a találkozónak.
Köszönet a résztvevőknek, akik továbbra is támogatják a Besnyőiek baráti Köre Egyesületet!
Különösen hálás vagyok a legidősebb résztvevőknek, az alapítóknak, akiket még visszahoz a szülőföld, az egykori ismerősök iránti szeretet.
Köszönöm a találkozást azoknak, akik nem alapító tagok és már fiatalabb korúak, egykori tanítványaim és talán majd továbbviszik az egyesület tevékenységét.
Köszönet Fejes Zsuzsanna polgármester asszonynak, akinek ez a találkozó is szívügye és fő támogatója e rendezvénynek is.
Köszönöm a Besnyői Népdalkör tagjainak, hogy részvételükkel támogatták a találkozót.
Hálás vagyok azoknak, akik nagy szeretettel, odafigyeléssel készültek az idei találkozóra is:
Farkas Ferencné/Marika – aktív tagja és segítője az egyesületnek, Farkas Lajos – vállalkozó, aki a meghívottak toborozásában és meghívók szétosztásában is segített, anekdotázott, vidám perceket szerzett, Kovács Gyuláné/Katika – lelkes tagja és támogatója az egyesületnek,  Kovács Lászlóné/Ági – önkormányzati dolgozó, aki a meghívókat küldte és vitte és mindenben segített Kroó Henrietta – az egyesület gazdasági felelőse, a találkozók pénzügyeinek intézője Kroó Istvánné/Gizike – régi tagja az egyesületnek és segítője. Mikodi Józsefné/Erzsike– régi aktív tagja az egyesületnek és segítője a találkozók megszervezésének,  Nagyné Farcalasz Vasziliki/Cili – az egyesület titkára, az emlékezetes pillanatokat ötlötte ki,  Sárosdi Józsefné/Katika – az Őszutó nyugdíjas klub elnöke, aktív tagja az egyesületnek is és a találkozók megszervezésében sokat segített kis csapatával, Vadas Zsófia-, aki készítette a jubileumi tortákat és a sajtos vendégváró ropogóst.

„ A találkozáshoz hozzá tartozik az elválás, az elváláshoz pedig a viszontlátás. ”
Találkozzunk jövőre is!
Baki Ferencné a Besnyőiek Baráti Köre Egyesület elnöke

 

HETVEN ÉV UTÁN...
                                       
1953. augusztus utolsó hetében, vonattal érkeztem Besnyőre. Alig pár nappal az új tanév kezdete előtt, kezemben az áthelyezési értesítővel, kerestem az iskolát és az igazgatót. Körülöttem csend és pusztaság, én pedig a kisvasút talpfáin lépkedve, ámulva néztem körül. Sehol egy ember! Életnek semmi nyoma... Hova kerültem?
Lassan feltűntek a régi uradalmi cselédházak, majd az egyiken az iskola táblája. Végre megérkeztem! Ez nagyon régen történt, hetven éve, de mintha csak most lett volna!
Első élményeimről és az utána következő öt évről már sokat írtam. Mélyen bevésődtek lelkembe a szép napok, de az embert próbáló nehézségek is. Innen hamarosan messzire vetett az élet, de az emlékek nem koptak meg. Egy hosszú szünet után megtaláltak a BESNYŐIEK BARÁTI KÖRE meghívói, és azóta évről évre visszahúz a szívem, most már felnőtt gyermekeim kíséretében is.
Az október 21-én tartott találkozónk ismét felejthetetlen nap lett. A Faluház nagyterme zsúfolásig megtelt, sok kedves ismerős – és nekünk már ismeretlen arc fogadott bennünket. Többszörös visszatérőként most a hetven év barátságát ünnepeltük. Annyi szeretetet, elismerést és figyelmességet kaptam a köszöntések során, amennyit egy ember talán már ki sem érdemelhet! A művészien elkészített EMLÉKLAP-ot olvasva, még a könnyeim is kipotyogtak az örömtől és a meghatottságtól, hogy ismét együtt lehettünk. A drága, kedves jelen lévőknek és a szervezőknek  nagyon köszönöm a meghívást és ezt az ünnepet. Óriási öröm, hogy „kis” tanítványaim egy része még hetven év után is visszavárt! A legtöbb köszönni valóm nekem van.
Mindenkinek kívánok továbbra is jó egészséget és békés, nyugodt életet! Már a lassan közeledő karácsonyi ünnepekre is gondolva küldöm jó kívánságaimat és búcsúzom, a jövő évi viszontlátás reményében!
Sok szeretettel:
                                                           
Hajnal Józsefné
Adél néni

Törökszentmiklós, 2023. 10. 25.

Bővebben: Besnyőről elszármazottak 15. találkozója

Nyugdíjas találkozó Besnyőn

Az  Őszutó Nyugdíjas Klub sok év kihagyás után 2023. október 7-én megtartotta éves Nagytalálkozóját, mely találkozóra meghívta a szomszédos községek Társklubjait. A találkozón részt vettek: Kulcs Nyugdíjas Klub, Szabadegyháza Nyugdíjas Klub, Pusztaszabolcs Nyugdíjas Klub, Iváncsa Nyugdíjas Klub, Ercsi Nyugállományúak Klubja, Ercsi Nosztalgia Táncklub, Ercsi Ötvös József Nyugdíjas Klub, Ráckeresztúr Nyugdíjas Klubok képviselői. A Nagytalálkozón fellépett a TRIANDAFYLA Görög Néptánc Egyesület Beloianniszból, az AMANI Hastánccsoport Iváncsáról, Marczinka Mária Magdolna Ráckeresztúrról és a vendéglátó Nyugdíjas Klub tagjai is műsort adtak.
Köszönjük Fejes Zsuzsanna polgármester asszonynak, hogy az Idősek Világnapja alkalmából köszöntötte a résztvevőket.
Köszönjük a fellépőknek a műsort, Steimann György zenészünknek a talpalávaló jó zenéket.
Köszönjük TÁMOGATÓINKNAK a sok segítséget, amivel lehetővé tették, hogy az est jól sikerüljön.
Az Őszutó Nyugdíjas Klub Tagjai nevében kívánunk mindenkinek jó egészséget és szép nyugdíjas éveket!

Sárosdi Józsefné
    klubvezető

Bővebben: Nyugdíjas találkozó Besnyőn

Országos könyvtári napok - 2023. október 2-8.

A könyv híd, a könyvtár összeköt

Ahogy a könyv évszázadok óta, a 21. század sikeres könyvtára is híd – emberek, közösségek, kultúrák, gondolatok között. Ennek jegyében alakították ki az idei programjavaslatot a szervezők az Országos Könyvtári Napok rendezvényeihez, amihez a besnyői könyvtár is csatlakozott. A gyermekkorosztályt hívtam az idei év programjaira, hiszen a könyvtárunk olvasóinak zöme általános iskolás korosztály.
2023. október 2-án Hídépítők alprogram keretében „Az én hidam”, Ismered hazánk jelentősebb hídjait? - címmel beszélgettünk az érdeklődő gyermekekkel a témáról. Lehetett színezni, hidakat rajzolni, hidat készíteni és megtekinteni a Magyarország hídjai kis kiállítást is. A legügyesebbek, a lelkes kis „hídépítők” apró kis jutalomban is részesültek.
2023. október 3-án a könyv híd, a könyv élmény és utazás alprogram keretében Olvastad? - kérdéssel gyűltünk össze a könyvtárban kis olvasóimmal, amikor gyermekolvasók beszélgettek kedvenc olvasmányaikról, ajánlva a könyveket társaiknak. Nagyon kellemes élmény volt számomra, hogy a jelenlevő kis gyermekek, felnőttekhez hasonlóan nagy érdeklődést keltve, ajánlották társaiknak az olvasott műveket. Minden résztvevő szóhoz akart jutni, és elmondani, hogy ő mit olvasott. Miért tetszett a könyv, milyen új információkat adott neki az olvasás. A találkozó végeztével gyermekkönyvek íróit és a könyveik címét párosítható memóriajátékot kaptak ajándékba lelkes kis olvasóim.
2023. október 5-én Könyves generációk: Alfától a Veteránig, a könyv örökség alprogram keretében” Amikor én kislány voltam… „címmel a könyvtáros és felnőtt gyermeke mesélt a gyermekkori olvasmányélményeiről. Az iskola udvarán igen sok érdeklődő kisiskolás vett körül bennünket, amikor meséltünk. Érdekességképpen elvittem a gyermekeknek, az én egyik kedves könyvörökségemet, amelyet még édesanyám kapott 1937-ben, amikor kisiskolás volt. A könyv ereklyét a mai napig féltve őrzöm. Az én gyermekkori meséskönyveimből is idéztem, és meglepetésemre a megtanult versikét, nemcsak a lányom, unokám, hanem néhányan még velünk mondták. Ez bizonyította, hogy a könyv valóban örökség és híd, amely generációkat köt össze.
Köszönöm lelkes kis olvasóimnak az aktív részvételt a programokon, iskolánk pedagógusainak a segítő közreműködését.
„Gyere utánam! Találkozzunk a könyvtárban!”

Baki Ferencné Rózsika néni

Bővebben: Országos könyvtári napok - 2023. október 2-8.

Iskolai hírek

Megkezdtük az új tanévet, lelkesedéssel és hatalmas örömmel, hogy újra együtt lehetünk. Izgatottan és felkészülten vártuk tanulóinkat, akik, szép, tiszta, ízlésesen dekorált tantermekben kezdhették meg a tanulást.
Szeptember 1-én tartottuk meg tanévnyitó ünnepségünket. 18 kis elsős kezdte meg nálunk iskolás éveit. Nagyon izgatottan vártuk érkezésüket. Kívánjuk, hogy érezzék nagyon jól magukat iskolánkban, gyarapodjon tudásuk és gazdagodjanak sok pozitív élménnyel.
A nyári táborok, a családi nyaralások után elindult az új tanév. Büszkék vagyunk iskolánk jó hírére, eredményeinkre, amit szeretnénk megtartani. Pedagógustársaim nevében mondhatom, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körű tudást biztosítsuk számotokra. Elvárjuk az illedelmes viselkedést, köszönést, a becsületes, rendszeres munkát.
Hagyományainkat megtartva, terveink szerint, ebben a tanévben is számos programot szervezünk nektek. Lesz sportnap, Luca-nap, Adventi készülődés, lesznek egészségfejlesztéssel kapcsolatos programok, sportrendezvények, tanulmányi versenyek, osztálykirándulások, vetélkedők, gyereknap és még sorolhatnám.
Kívánom, hogy az elmúlt tanévhez hasonlóan az idei tanév is sok örömet hozzon iskolánk valamennyi tagjának, sikeres tanítványok erősítsék iskolánk jó hírét!
Ebben a tanévben is nyertünk A Hankookos pályázaton, amelyből 2 ajtót cserélünk, festünk és laminált padlózunk, illetve kialakítanunk egy fejlesztő termet. Az anyagi támogatást csak anyagra fordíthatjuk, a munkálatok társadalmi munkában kell zajlódjanak. Ezért, megkértem a kedves szülőket, hogy, aki tud, segítsen polcok szabásában, felrakásában, laminált padlózásban, festésben, a folyosói cipős szekrények belsejének felújításában. Szerencsére, többen is jelentkeztek, amiért nagyon hálásak vagyunk.
Hatalmas köszönettel tartozunk Molnár Gábornak, Krepsz Zsuzsannának és Németh Mónikának, akik elvállalták iskolánk gyermekeiért alapítvány létrehozását és működtetését, amely által megnyílnak lehetőségeink.
Nehéz időket élünk, egyre nehezebb a szülőknek, a pedagógusoknak és a gyerekeknek is alkalmazkodni a napi szintű változásokhoz. Bízom abban, hogy együttes erővel, összefogással ezen időszakot is átvészeljük, hiszen a gyerekek érdekeit szükséges elsőként szem előtt tartanunk!
Kívánom, hogy az elmúlt tanévhez hasonlóan, az idei tanév is sok örömet hozzon iskolánk valamennyi tagjának, sikeres tanítványok erősítsék iskolánk jó hírét!
Vidám, boldog, tartalmas és sikeres tanévet kívánok mindenkinek!

Garaguly Krisztina
         int.vez.

Bővebben: Iskolai hírek

Óvodai életünkből

Intézményünkben 77 óvodás kisgyerek tölti napjait sok játékkal, barátokkal, rengeteg mókával.
A szülők igényeihez igazodva szeptember 1-jétől 6-17 óráig tart nyitva óvodánk.
Csoportjaink:
Maci csoport: 25 kiscsoportos gyermek. Óvodapedagógus Cziberéné Nagy Mária, pedagógiai asszisztens Juhász Andrásné, dajka Szatmári Zoltánné.
Méhecske csoport: 25 kis- és középső csoportos gyermek. Óvodapedagógus Madarász Viktorné, pedagógiai asszisztens Kovácsné Szilvássy Noémi, dajka Kroó Zoltánné.
Süni csoport: 27 középső és nagycsoportos gyermek. Óvodapedagógus Gönczölné Rákász Zsuzsanna, pedagógiai asszisztens Nagyné Kovács Edina, dajka Gregus Anikó.
Nevelést segítő munkatárs: Frankené Farkas Julianna

Megnyílott az óvoda,
varázslatos palota.                                           
A falakról vidám bábok
kuncogják a nagy világot.

Itt nevetgél sok barát,
felfedezünk száz csodát.

Alma, tejeskávé, kifli,                                            
együtt majszoljuk vidáman,                                   
csupa öröm ez az élet,
itt a kedves óvodában.

Az ovisnak a sok játék                        
és sok barát ajándék.                            
Az én szívembe belefér a világ,
az ovi, az udvar, a sok barát.

Vár ott téged sok kisgyerek,                                   
ahol várat építenek.                                               
Oviudvar tőlünk zeng,
Labda pattan, hinta leng.

Bővebben: Óvodai életünkből

Dél-Amerikába is eljutott a Szironta - Idén is segíthettük a tanévkezdést

Ahogy már hírt adtunk róla, 2023. júniusában 2 hetet tölthettünk Kolumbiában, Bogotá környékén. Az Encanto kolumbiai együttes meghívására a dél-amerikai országban 14 koncertet adhattunk a latin-amerikai közönségnek.
A tavalyi évben az Amerikai Egyesült Államokban való szereplésünk kapcsán találtunk egymásra a kolumbiai együttessel és egy kulturális csereprogram keretében juthattunk el a tízezer kilométerre lévő, csodás természeti értékekkel bíró vidékre.
Kolumbiában számos templom és kulturális intézmény mellett komoly küldetést is megvalósítottunk: a hátrányos helyzetű, elszeparált területeken élő gyermekek számára is eljuttattuk különleges hangszereinket, így juthattunk el az esőerdők által övezett La Mesa-beli eldugott település párszáz diákjához is.
A programunk zárásaként Magyarország Kolumbiai Nagykövetének meghívására a rezidencián tarthattunk szalonkoncertet, ahol számos nagykövet, konzul ismerhette meg harangjainkat.
Komoly szakmai és kulturális tapasztalatot szereztünk, amelynek még nincs vége, hiszen a kolumbiai együttes 2023. október 10-én érkezik Magyarországra, ahol két hétig lesznek a vendégeink, október 19-én, csütörtökön 17 órától pedig a Besnyői Faluházban is találkozhatnak a kolumbiai zenészekkel egy koncert keretében.

Azonban a Szironta berkeiben is zajlanak az események. Nyáron Csehországban is jártunk, egy hetes „edzőtábor” keretében fejleszthettük tudásunkat a cseh zenészekkel. Karmesterünk idén is az Amerikai Egyesült Államokból érkezett - Richard Pinkertonnak már közös tervekről is egyeztethettünk.

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is hozzájárultunk a tanévkezdéshez. A helyi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat ajánlása alapján 28 diák tanévkezdését segíthettük tanszercsomag átadásával. A 150.000 Ft értékű adományunk reméljük, hogy hasznos lesz az új tanév során. Ezzel együtt hamarosan elindulnak a Szironta Szakkörök is, idén is várjuk a zene iránt érdeklődő diákokat, a tájékoztatókat az osztályfőnököknek eljuttatjuk.

A szeptembertől induló évadban is már látszik, hogy kevés pihenés lesz, ősztől indulnak koncertjeink, októberben 2 hetet házigazdái leszünk kolumbiai vendégeinknek, november a karácsonyra készülésről szól, míg advent első napjaitól indul a decemberi szezon – a hétvégékre már nincs szabad időpontunk, és a hétköznapok is sűrűsödnek. Reméljük, hogy az idei évet is a BDZ „Igazából karácsony” koncertjén zárhatjuk.

Hogy mit hoz a jövő év? Számos tervünk van, a következő évben is több tengerentúli koncertet tervezünk – azonban ezúttal a nyugati irány helyett távolkelet felé kacsingatunk. De mindent a maga idejében, amikor már biztossá válnak terveink, közönségünket is tájékoztatjuk! Addig is, legközelebb október 19-én, csütörtökön 17 órakor találkozzunk Besnyőn, a Faluházban!

Bővebben: Dél-Amerikába is eljutott a Szironta - Idén is segíthettük a tanévkezdést

Nyári karate tábor

Az Iváncsai Kiai Shotokan Karate Sportegyesület július elején tartotta első napközis táborát az Iváncsai iskolában. Az Iváncsai igazgatónőnek nagy köszönet jár a tábor lebonyolításában.
A tábor jelentkezői Iváncsáról, Adonyból és Besnyőről is érkeztek. A táborvezető az Iváncsai sportegyesület edzője és vezetője Bachmann Tibor volt. A hangulat és a programok jól sikerültek. Az étkezést a trezor biztosította az egyesület számára, ahol nagyon finom és bőséges étkezésben volt a csapat ellátva.
Minden reggel egy 20 perces tornával indult a nap. Majd reggeli és elméleti foglalkozás után kezdődött az első karate edzés. Majd délben ebéd után uszoda, illetve egyik nap helytörténeti látogatáson volt a csapat, ahol Bircsákné tanítónő vezette körbe a látógatókat.
A tábor pihenő napján a dunaújvárosi élményfürdőbe látogatott a csapat, ahol a hangulat és a jó kedv megvolt.
A délutáni program övvizsga felkészítő edzés volt. Ahol a karatékák feltudtak készülni a tábor utolsó napján tartott övvizsgára. Az övvizsgát Bachmann Tibor Sensei tartotta. Segítője Rónyai Attila Sempai segédedző volt. A vizsga végén mindenki megkapta a megérdemelt fokozatát.  A vizsgázok névsorra és az eredmények a következők:

1.    Papp Huba 9 kyu (fehér övön 4 piros csík)
2.    Blau Bertold 9 kyu (fehér övön 4 piros csík)
3.    Schnierer Máté Gergő 9 kyu (fehér övön 4 piros csík)
4.    Kiss Kenéz 2 gyermek fokozat (fehér övön 2 piros csík)
5.    Erős Nóra 2 gyermek fokozat (fehér övön 2 piros csík)
6.    Buczkó Diána 2 gyermek fokozat (fehér övön 2 piros csík)
7.    Skultéti- Nagy Milán 4 gyermek fokozat (fehér övön 4 piros csík)
8.    Kummer Áron Antal 3 gyermek fokozat (fehér övön 3 piros csík)
9.    Peigbeck Izabella 3 gyermek fokozat (fehér övön 3 piros csík)
10.    Dene Botond 4 gyermek fokozat (fehér övön 4 piros csík)
11.    Ivántsó Benett 3 gyermek fokozat (fehér övön 3 piros csík)
12.    Magyar Zalán Máté 3 gyermek fokozat (fehér övön 3 piros csík)
13.    Minda Emili 3 gyermek fokozat (fehér övön 3 piros csík)
14.    Andrási Liza 5 gyermek fokozat (citromsárga övön 1 piros csík)
15.    Vágvölgyi Bence 5 gyermek fokozat (citromsárga övön 1 piros csík)
16.    Borza Fanni 6 gyermek fokozat (citromsárga övön 2 piros csík)
17.    Schrick Levente 8 gyermek fokozat (citromsárga övön 4 piros csík)
18.    Németh Csongor 10 gyermek fokozat (narancssárga övön 2 piros csík)
19.    Ignáth Panna Emese 4 kyu (kék övön 2 fehér csík)
20.    Csenki Erik 4 kyu (kék övön 2 fehér csík)
21.    Domonkos Gábor 4 kyu (kék övön 2 fehér csík)
22.    Müller Fanni 4 kyu (kék övön 2 fehér csík)

Minden Sikeres vizsgázónak Gratulálunk!


Dan Vizsga

Sikeres dan vizsgát tudhat maga mögött Bachmann Tibor és Rónyai Attila.
Augusztus 6-án Fudokan nemzetközi Karate tábort és Dan vizsgát szerveztek Komáromba. A tábort Dr. Nánai Ferenc 8. dan és Filep Imre 7 dan mesterek tartották.  A tábor mindössze egy napos volt, de volt feladat a résztvevőknek. A napot egy délelőtti edzés indította. Majd ebéd és egy kis városnézés után egy délután edzés követte a programot. Akik dan vizsgára jelentkeztek nekik az edzések utána kellett számot adni tudásukból elméletből és gyakorlatból egyaránt.
A kilenc vizsgázóból a végén mindenki megkaptam megérdemelt dan fokozatát. Először Rónyai Attila vehette át 3.dant. Ettől a fokozatól kezdve jogosan használhatja a megérdemelt Sensei rangót. A vizsga eredményhirdetés végén az Iváncsai csapat Edzőjenek és Elnökének Bachmann Tibornak adták át az 5 dant.
Gratulálunk Attilának és Tibornak a sikeres vizsgához és további jó munkát kívánunk nekik az egyesületben.

 Iváncsai Kiai Shotokan Karate Sportegyesület

Bővebben: Nyári karate tábor

Itt az ősz

Településünkön színes, vidám hangulatú dekorációval várjuk az őszt, amit Boross Babett, Madarász Viktorné, Kroó Zoltánné, Kroó Zoltán, Gönczölné Rákász Zsuzsanna, Gönczöl György készített. Nagyon szépen köszönjük lelkes és fantasztikus munkájukat!

Fejes Zsuzsanna
polgármester

Aranyosi Ervin: Reggeli ámulat – ablakon át (részlet)
Ablakon kinézve gyönyörködöm,
áttört a napfény a gyönge ködön,
csillogtatja a fák levelét,
színeknek játéka gyönyörű szép!
Élénken pompázó álomvilág,
az érzi csodának, ki szívével lát,
ki látja az időnek múló nyomát,
ki látja a tegnapot, s éli a mát!
Szívedet átjárja a szeretet,
ámulva rányitod két szemedet,
látod és érzed a földi csodát,
meghatva lesed az ősz mosolyát.
Lelkedben elárad ez a mosoly,
hisz ez az elmúlás nem is komoly,
szépséggel tölti meg a lelkedet.
Szél-úrfi táncba hív száz levelet!

Bővebben: Itt az ősz

Madárijesztő Fesztivál

A nyár utolsó, és egyik legmelegebb szombatján (amit persze a rendezvény szervezésekor még nem tudhattunk), augusztus 26-án tartottuk a második Madárijesztő Fesztivált. Az iskola udvarán délután 13.00 órától vártuk a Madárijesztő szépségversenyre készített madárijesztőket. Az idei évben 5 nagyszerű madárijesztőt neveztek be a készítők, akiknek csokival jutalmaztuk a munkáját, és ezúton is még egyszer köszönjük mindenkinek a részvételt.
14.00 órától egy fantasztikus „Állati jó állatbemutatót” láthattunk, az előadáson találkozhattunk egérrel, patkánnyal, nyesttel, görénnyel, rókával és kutyával is.
Az állatbemutatót a csodás hangú Kovácsovics Fruzsina interaktív gyerekműsora követte.
A délután folyamán volt lehetőség kipróbálni a mandalafestést, illetve sport játékok, kreatív foglalkozás, lufi hajtogató bohóc és ugrálóvár is várta az érdeklődőket.
A délután zárásaként a Eleve Live zenekar koncertjén válogatást hallhattunk mai slágerekből és a 80-as, 90-es évek pop-rock zenéiből.
A rendezvény ideje alatt önkormányzatunk frissen sült langallóval vendégelte meg a résztvevőket, illetve a Trezor Bisztró jóvoltából gyrost, üdítőt, koktélt, a 75 Zöld Bt. jóvoltából pedig büfé árut, lángost és palacsintát vásárolhattak a fesztiválozók. Csernovai Éva és csapata a lufihajtogató bohóc és az ugrálóvár mellett vattacukorral várta a vendégeket.
Köszönjük mindenkinek, aki a nagy meleg ellenére kilátogatott a rendezvényünkre, bízunk benne, hogy mindenki nagyon jól érezte magát, és, hogy jövőre még többen találkozunk a Madárijesztő Fesztiválon.

Bővebben: Madárijesztő Fesztivál