Fotók Besnyő életéből

Galériánkban a községünk fontosabb eseményeiről, helyszíneiről gyűjtöttünk össze fényképeket. Lehetőségünkhöz mérten a programokról fotókat készítünk, de szívesen fogadjuk a lakosok által beküldött képeket is. Ha Ön is rendelkezik olyan fotóval, amelyet szívesen látna a község honlapján, kérjük, hogy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. szíveskedjen elküldeni.

     Fejes Zsuzsanna

        Polgármester

Adventi gyertyagyújtás 2018.

2018 decemberében már nyolcadik éve, hogy a falu központjában lévő körforgóban adventi koszorúval vártuk a karácsonyt, melynek gyertyáit – a negyedik gyertya kivételével – vasárnap délutánonként gyújtottuk meg.
Az adventi koszorút idén is Kroó Henrietta és édesanyja, Kroó Istvánné készítette, amit ezúton is nagyon köszönünk.

Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Adventi gyertyagyújtás 2018.

Óvodai karácsony

Az óvodai karácsonyon készült fotók megtekintése

Bővebben: Óvodai karácsony

Iskolánk hírei - Unatkozni nem lehet

A sokszínű őszi ünnepek után egy kicsit nyugodtabb időszak következett iskolánk életében. Persze ez is csak relatív. A legnehezebb átvészelni azt az időszakot, amikor betegségekkel kell megküzdeni. Aninak (angol tanárnőnk) is nehéz, aki beteg, s a gyerekeknek sem könnyű. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy a helyettesítések időszakában is haladjunk előre. Köszönettel tartozom Rákóczi Andreának és minden kollégámnak, hogy sikerült ebben a nehéz helyzetben is helyt állni.

A változások nem kerülik el az iskolát sem, de nem is lenne jó, ha unalmas hétköznapok vennének körül bennünket. Seresné Budai Melinda kisbabát vár, egy időre szünetelteti pedagógusi tevékenységét, hogy otthon készüljön a világ legszebb, de legnehezebb feladatára: az anyaságra. Az átrendeződés eredményeként Kereki Rita tanítónő vette át a 3. osztályt, s januárban egy kedves, gyerek-centrikus pedagógus áll munkába az elsős napközisek élére.

A gyerekek nem érzékelnek abból semmit, hogy a háttérben milyen időigényes, felelősségteljes adminisztratív tevékenység zajlik. Nekünk ők a legfontosabbak, így igyekszünk az egyéb programok szervezését is gördülékenyen végezni. Október-november hónapban az egészségnevelés kapott kiemelt szerepet. Köszönettel tartozunk Páli Szilvia védőnőnek, aki nagyon felkészülten, a különböző korosztályok igényeit figyelembe véve segítette ez irányú munkánkat előadásaival az influenzáról, a serdülőkorról, a családi életről. Az előadássorozat januárban folytatódik.

Novemberben megtartottuk a hagyományos mesemondó versenyünket. A legügyesebb gyerekek képviselték iskolánkat Nagyvenyimen, a körzeti versenyen, ahol a rengeteg induló között Szikszai Thesszalia az előkelő 4. helyezést érte el. Örülünk ennek a szép sikernek, gratulálunk!

Felavattuk elsős tanulóinkat, játékos, vidám délután keretében. Már komoly iskolásként az első értékelésüket is megkapták a legifjabb tanulóink.

A december az ünnepek jegyében zajlik. Az iskolai Mikulás mellett a település önkormányzata is megajándékozza a gyerekeket. A színes program mellett az ajándék örömöt okoz a gyerekeknek, nagyon várják ezt az eseményt.
Közben már készülünk az adventi ünnepségsorozatra. Az idei évben – hétről-hétre, az alsó tagozatos gyerekek kedves, meghitt műsora előzi meg a gyertyagyújtást. Meggyulladt a bűnbánat, a remény, az öröm és a szeretet gyertyája. A drámások remek műsorukkal hangoltak bennünket az ünnepekre. Köszönöm a pedagógusoknak a felkészítő munkát.

Luca – napi rendezvényünk mindig nagy siker, összehangolt munka, nagy izgalom előzi meg. A SZÜSZE tartja kézben a rendezvényt, nagyon sok segítő szülő támogatja a rendezvényt.
Hatalmas munkát fektettünk bele a Családok éve pályázatba, melynek révén karácsonyi koncertre szerettük volna elvinni a gyerekeket. A három hetes munka egy mondattal került a kukába: „sajnos túljelentkezés miatt a pályázat nem nyert”

A pályaválasztás most a legfontosabb a 8. osztályos gyerekeknek és szüleiknek, hiszen dönteniük kell, hogy merre tovább? Ehhez minden segítséget megadunk, s bízom benne, hogy mindenkit olyan iskolába vesznek fel, amelybe szeretne menni, illetve továbbtanulni.
Iskolánkat ellenőrizte a katasztrófavédelem, nem volt könnyű az előírásoknak megfelelni. Ezzel egy időben zajlott a hulladékgyűjtés is, melynek eredményéről szeretném tájékoztatni a szülőket, hisz sokan, sokat dolgoztak vele.

Gyűjtött mennyiség:
1. osztály 1596 kg
2. osztály: 949 kg
3. osztály: 310 kg
4. osztály: 3117 kg
5. osztály: 962 kg
6. osztály: 2133 kg
7. osztály 457 kg
8. osztály 269 kg
A befolyt összeg a Diákönkormányzat és az osztályok között oszlik meg.

Hálásan köszönjük az önkormányzat két képviselőjének az anyagi támogatást, s a Képviselő-testületnek, a polgármester asszonynak az odafigyelést, a segítségnyújtást.
Mindenkinek békés, boldog ünnepeket, eredményekben gazdag boldog újévet kíván iskolánk tantestülete.

Bővebben: Iskolánk hírei - Unatkozni nem lehet

Óvodai életünkből

Az elmúlt időszakban is sok színes programban, ünnepben részesültek óvodásaink.
November 12-én késő délután a családokkal együtt lámpásokkal felvonultunk, majd a Faluházban a Lóca együttes „Száz liba egy sorba’, mennek a nagy tóra” című Szent Márton legendájának néphagyományokra épülő zenés gyermekműsor keretében néphagyományokat és népszokásokat elevenítettünk fel sok énekkel, játékkal, mozgással.

November 20-án a Méhecske csoport Tárnokra utazott az üveggyárba üzemlátogatásra. Megmutattáka gyerekeknek, hogyan készülnek a karácsonyfadíszek, majd minden kisgyerek festhetett magának 1 gömböt, amit hazavihetett magával. A kiállított csodálatos kézzel festett üvegdíszeket csillogó szemekkel ámulták óvodásaink.
Intézményünkben nagy öröm a mikulás várás, az ezzel járó készülődés. Napokkal előtte megteremtjük a hangulatot, szorgalmasan díszítjük az óvodát, a gyerekek színezik, festik a papírmikulást, a csizmáját, puttonyát. Dalaink, verseink, meséink a jóságos öregről szólnak. Ezekkel a tevékenységekkel „becsalogatjuk a mikulást a szívünkbe".  December 6-án a gyerekek nagy izgalommal várták, hogy eljöjjön hozzánk a jóságos mikulás bácsi. Zenés, énekes kedvcsináló műsor után csengőjét rázva tért be hozzánk a nehéz zsákjával, amiben a jó gyerekek csomagjai lapultak.
A kisebb gyerekek kicsit megszeppenve, a nagyobbak hatalmas örömmel fogadták az öreg mikulást.
 
A karácsony várása minden kisgyermek életében egy izgalommal teli időszak. Az előkészületekben átélik a készülődés örömét, az ünnep előtti izgalmat. A karácsonyi ajándékok, díszek elkészítése, az óvodai ünnepre való felkészülés az egész adventi időszakban folyamatos tevékenykedést jelent számunkra. A napok múlását mindhárom csoportban adventi kalendáriummal jelezzük, mely kis ajándékot is rejt a szerencsés kisgyermeknek.
Advent vasárnapját követő hétfőkön közösen gyertyát gyújtunk a koszorún, énekelünk, verselünk, ünneplünk. Az első gyertya gyújtásánál felidéztük adventi verseinket, dalainkat, majd Tóth Zsuzsanna meséket mondott óvodásainknak melyek a barátságról, szeretetről és az összetartozásról szóltak. Az elkövetkező héten eggyel több gyertyaláng gyulladt fel az adventi koszorúnkon, és ennek alkalmából óvodánk zeneovis és népi játékos csoportjai adtak kis műsort az eddig tanultakból Czumpft Krisztina vezetésével.
 
Az óvoda dolgozói nevében kívánom, hogy minden családban legyen karácsony legszebb dísze a boldogság és szeretet!
Gönczölné Rákász Zsuzsanna

Bővebben: Óvodai életünkből

Könyvtári Baba-Mama találkozó

Az Országos Könyvtári Napok keretén belül idén a 0-3 éves korosztály számára is programlehetőség adódott.
Baki Ferencné Rózsi néni a könyvtárunk vezetője szeretettel hívta meg a kicsiket és édesanyjukat a Besnyői Könyvtárba október 3-án délelőtt.
A program célja ismerkedni a könyvtári környezettel, igényfelmérés gyermekkönyvek iránti szükségletre. Versekkel, mondókákkal való ismerkedés, közös játszási lehetőség. Hazainduláskor pedig lehetőség nyílt a gyermekek könyvtári beíratására, könyvkölcsönzésre, melyhez egy aranyos papírtáska és Babaolvasó kisfüzet is járt ajándékba.
Hasznos délelőttöt tölthettünk együtt. Rózsi néni felajánlotta, hogy máskor is szervezhetünk Baba-Mama találkozót a Könyvtár termében, remélem hasonlóan jól alakul a következő rendezvényünk is. Köszönöm mindenkinek, aki eljött!

Baki Ferencné és Páli Szilvia

Bővebben: Könyvtári Baba-Mama találkozó

Télapó

December 6-án ellátogatott Besnyőre is a Télapó. A játékos gyermekműsor után, az önkormányzat jóvoltából minden 14 év alatti besnyői gyermek mikuláscsomagot kapott. Reméljük mindenki nagyon jól érezte magát, és a kedves, öreg Télapó jövőre is ellátogat hozzánk.
Fejes Zsuzsanna
polgármester

Bővebben: Télapó

Ismét találkoztak a Besnyőről elszármazottak - 2018.10.20.

„Hazamegyek a falumba,
engem az én falum vár…”

2018. október 20-án, verőfényes őszi napon a Faluház volt a színtere a Besnyőről Elszármazottak 12. találkozójának. A hagyományokhoz híven Fejes Zsuzsanna polgármester asszony nyitotta meg a találkozót. Márai Sándor csodálatos szavaival jellemezte kötődésünket szülőhelyünkhöz, gyermekkorunk eseményeinek helyszínéhez. A köszöntőt azoknak a beruházásoknak sora zárta, amelyek az elmúlt évi találkozó után valósultak meg kisfalunkban. Igen elismerően hallgatták a vendégek a felsorolásokat és az itt élőkkel együtt büszkén nyilatkoztak településünk folyamatos szépüléséről.
A polgármesteri beszámoló után a Szironta együttes szívet-lelket melengető csengettyűjátéka köszöntötte a vendégeket. Köszönjük az együttes tagjainak az igen színvonalas zenélést.
A csengettyűk hangja idézte meghitt pillanatok teremtették meg azt a hangulatot, amikor megemlékeztünk azokról, akik már nincsenek köztünk. Ugyancsak ez után idéztük meg azt a 60 évvel ezelőtti fájdalmas eseményt, a besnyői drámát, melynek során hat kisgyermek lett áldozata a véres háború maradványainak.  Gyertyagyújtással és néma megemlékezéssel hajtottunk fejet a felnőtt kort meg nem élők előtt.
A délelőtti programunk már hagyományos része az első világháborús emlékműnél a koszorúzás. Az elszármazottak csapata adományaiból épült emlékhely az első világháborúban elesett hősöknek állít méltó emléket.
A koszorúzást séta követte, melynek során a találkozó résztvevői meg is nézhették azokat a beruházásokat, melyekről a falu vezetője beszámolójában beszélt. Öröm volt hallani, hogy volt, aki felvetette a gondolatot, hogy olyan szép lett kisfaluja, hogy tán lehet, hogy visszatelepül.
Szinte már az is hagyomány, hogy a találkozó helyszínén, kiállítást is rendezünk. Az idei évben a Szironta Együttes életének pillanatait megörökítő fotókat állítottuk ki és a helyi gobleinezők munkájából néhányat. A kézimunkákat Farkas Ferencné Kroó Istvánné, Nagy Illésné, Tóth Mihályné, Tunyoginé Fejes Mártika és egy Erdélyből ide települt lakónk ajánlotta fel a kiállításra. Igen nagy elismerést kapott minden kézimunka, de közülük is a legtöbben a Fejes Mártika tűgobleinét és zsűrizett vállkendőjét csodálták meg. Köszönjük a kézimunkázóknak a szép munkákat.
A szokásokhoz híven a Szalma Csárda által feltálalt finom ebéddel  zártuk a délelőtti programot. A délután kötetlen visszaemlékezésekkel, beszélgetésekkel folytatódott. Előkerültek régi fotók, szó volt nevezetes eseményekről a falu régi hétköznapjairól.
A találkozón ismét köztünk volt Hetessy József, aki gyermekévei alatt élt Besnyőn, és az 1956-os októberi eseményekre emlékezve beszélt átdolgozott könyvéről, A hársfa virágáról.
A találkozók minden évben bővülnek egy-egy újabb résztvevővel, akik még soha nem voltak részesei. az előző evieknek.
Többen jelezték, hogy egészségi állapotuk miatt nem tudtak eljönni az idei találkozóra, de a jövő évire készülnek. Az egykori tanító néni, Hajnal Józsefné, Adél néni nagy szeretettel üdvözöl minden egykori tanítványt, de mindenki, aki visszajelezte távolmaradását, szívélyes üdvözletét küldte.
A találkozón résztvevők a jövő évi viszontlátással köszöntek el.

Bővebben: Ismét találkoztak a Besnyőről elszármazottak - 2018.10.20.

Szent Mihály napi máglyagyújtás

Idén már hatodik éve, hogy Szent Mihály napjának tiszteletére máglyát gyújtottunk az iskola udvarában. Vendégeinket az iskolaudvaron épült közösségi kemencénkben sütött langallóval vártuk.
Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek és érdeklődőnek, hogy személyes közreműködésével, részvételével hozzájárult a programsorozat sikeréhez!
Fejes Zsuzsanna, polgármester
"Utunk arany kapuján
őrzőként áll Szent Mihály
Izzó fénykarddal kezében
 járja körbe most a Földet."
"A napok ereje egyre fogy
A szívek fénye felragyog
Aranyló őszön át lép felénk
Arca sugárzó égi fény"

Bővebben: Szent Mihály napi máglyagyújtás

Iskolánk hírei - Sokszínű, gazdag hétköznapok

Felkészülten, nyugodtan kezdtük a 2018/19-es tanévet. Persze többnyire ez átmeneti állapot. A mindennapi munka forgatagában megbirkóztunk egy katasztrófa védelmi és egy ANTSZ ellenőrzéssel. Csupán egy „kis” lomtalanítást kellett elvégezzünk, s minden egyebet rendben találtak. Az ANTSZ vizsgálat megállapításai és javaslatai alapján van egy kis remény, hogy tudunk venni majd néhány új padot és széket az elhasználódott bútorok helyett. A fenntartó meglepett minket, s nagy örömöt okozott egy új fénymásoló géppel. A mindennapi munkánkat nagyon megkönnyíti, hisz a differenciált fejlesztéshez fontos, hogy a képességeknek megfelelő, fejlesztő feladatlap kerüljön a gyermek kezébe.

Természetesen fókuszban a tanulás áll, s ez marad a gyerekek legfontosabb feladata. Ugyanakkor nem mindegy, hogy jó kedvvel, örömmel jönnek-e iskolába. Azon dolgozunk, hogy ez így legyen. Ezért vannak és szervezzük a tanórán kívüli programokat, melyek színesítik a hétköznapokat. Iránymutató az év elején elfogadott munkatervünk.

Jó érzés látni, hogy új diákjaink szeretnek iskolába járni. 18 kis első osztályos kezdte meg az idei tanévet, s két tanítójuk, Garaguly Krisztina és Kereki Rita kézben tartja, nagy igyekezettel tervezi és szervezi a mindennapjainkat. A hagyományokat követve a szünet előtt megtörtént az első osztályosok avatása, melyet mindig az 5. osztályosok segítségével szervezünk meg.  Játékos feladatok, móka, kacagás volt a délután programja.
Néhány villanásnyi az elmúlt időszak főbb eseményeiről:
- Sokkal esztétikusabb lett a folyosó, miután a SZÜSZE segítségével cipős állványokat vettünk, s Szikszai László támogatásával és segítségével megoldódott a vízhatlanná tétele a polcoknak. Hálás köszönet az önzetlen, gyors segítségért.
- Elindultak a tanórán kívüli tevékenységek is. Annak ellenére, hogy fizetős lett a dráma tanszak, indulhatott idén is a tagozat.
- Szakköri keretben idén is működik a néptánc, s bízunk benne, hogy mind több kisgyerek választja kedvelt délutáni elfoglaltságnak. A szüreti felvonuláson ügyeskedtek a néptáncosok, s szeretnénk Advent környékén egy bemutatkozót tartani a szülőknek.
- Szeptember 29-én részt vettünk a felső tagozatosokkal a IX. Honvédfesztiválon. Látványos, mozgalmas, tartalmas napot töltöttünk Pákozdon.
- Október elején találkoztunk délelőtt Böde Péter vándor meseíróval. Öröm volt látni, hogy a szülők, gyerekek sok könyvet vásároltak az írótól.
- A Zene világnapján a 4. osztályosok varázsoltak el bennünket és az óvodásokat. Furulya, ének, citera színesítette a megemlékezést.
- Sok éve már, hogy az Állatok világnapján a gyerekek elhozzák házi kedvenceiket s büszkén mutatják egymásnak. Érződik az állatok szeretete, az elkötelezettség, felelősségtudat, melyeket kisgyermekkorban lehet kialakítani.
- Külsőségeiben, tartalmában is meghitt megemlékezést tartottak a 6. osztályosok az Aradi vértanúk tiszteletére. Öröm, hogy egyre több szülő, külsős civil szervezet vesz részt ezeken a megemlékezéseken.
- A 7. osztályosok nagyon felkészülten elevenítették fel 1956 eseményeit, s méltó módon emlékeztek az áldozatokra.
- Az őszi idényben 2 alkalommal mérettették meg magukat focista fiaink. Küzdöttek, s mindkét korcsoportban az első három helyen szerepeltek.
- Már októberben megkezdtük az egészségnevelést fókuszba állítani. A védőnő, Szilvike az 1-2. osztályosoknak segített a Fogtündér segítségével a helyes száj- és fogápolást elsajátítani.
- Jártunk Seregélyesen a 6-8- évfolyamos tanulókkal, pályaorientációs napon. Nem lehet elég időben elkezdeni, s még így sem lesz könnyű a pályaválasztás, a beiskolázás.
- Egy érdekes délelőtti program keretében egy kis kuvik életével ismerkedtek meg az alsó tagozatosok. Egész jól viselte a kismadár a sok érdeklődő kérdést.
- Mint minden évben, az idén is gyönyörködhettek a gyerekek az ásványkiállításban, sok érdekességet tudtak meg az előadásokból.
- Igazi kihívás volt a hulladékgyűjtés megszervezése. A hónap végén lebonyolítottuk, s az eredményekről majd később adunk számot.

Mindig előre kell tervezni. Így már nagyvonalakban előkészítette a SZÜSZE a Luca-napot, készülünk az Adventi forgatagra, s az év végi ünnepekre.
Hálás köszönet a szülőknek, az önkormányzat képviselőtestületének, az alpolgármester asszonynak a támogató segítségnyújtásért, az odafigyelésért.

Mátyási Sándorné
intézményvezető

Bővebben: Iskolánk hírei - Sokszínű, gazdag hétköznapok

Óvodai életünkből

Mostanra az újonnan érkező gyerekek is belesimultak az ovi mindennapi életébe, vidáman játszadoznak társaikkal, új barátságok szövődtek. A mosolygós régi óvodások is gyorsan felvették a megszokott ritmust, amit az óvodai élet diktál.

Az iskolára való alkalmasság eléréséhez minden gyereket képességeihez mérten igyekszünk fejleszteni.  Minden évszaknak megvannak az ünnepei, melyekre az óvodában készülünk. Ezekhez az ünnepkörökhöz kapcsolódnak a versek, mesék, énekek, amiket hallanak, illetve megtanulnak a gyerekek, ezekhez kötődnek a kézműves tevékenységek, játékok. Nagyon fontos, hogy a gyerekek életkorukhoz megfelelő ismereteket szerezzenek tapasztalás útján az őket körülvevő világról. Igyekszünk minél több olyan élményhez juttatni őket, amely ezt az ismeretszerzést  elősegíti.
Mindezek figyelembevételén túl a fenntartó segítségével szép, esztétikus óvodát, játékban bővelkedő udvart teremtettünk, amelyek biztosítják azokat a feltételeket, ahol a gyerekek jól érzik magukat, pozitív ingerek érik és fejlődést elősegítő tevékenységekre inspirálják őket.
Óvodánkban ezekben a hetekben minden az őszről és az őszi jeles napokról szól. Gyönyörködünk az őszi táj szépségében, csodálatos színeiben, beleszippantunk a friss őszi levegőbe, zörgetjük lábunk alatt az őszi faleveleket. A szorgos kis kezek faleveleket, őszi terméseket gyűjtenek. Őszanyó se érkezett hozzánk üres kézzel, kosara minden héten őszi termésekkel van megrakva: gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Ezek mellett sok érdekes esemény színesítette gyermekeink napjait az elmúlt időszakban.
Mint minden évben, idén is kedves ünnepünk volt a Mihály nap. A nem is olyan régi időkben a szeptember hónap egyik legkiemelkedőbb napja Szent Mihály napja volt. Az ősz beálltával a kinti munkák a földeken befejeződtek, a terményeket az emberek betakarították, és egyidejűleg az állatokat is behajtották a mezőkről. Szent Mihály napján sok helyen tartottak vásárt. Itt árultak a vargák, a csizmadiák, a kádárok, a szíjjártók, és a sok árus mondókával csalogatta a vevőket. Ilyenkor szerezték be az emberek a téli holmit, de nemcsak vásárolni mentek, hanem ismerkedni és beszélgetni is. A vásári portékák készítése már szeptember közepén elkezdődött a csoportokban, szorgosan tanultuk a vásári mondókákat. A kisfiúk és kislányok vásári hagyományhoz illő ruhába öltöztek. Az őszi vásári asztalról nem hiányozhatott a sokféle a sok zöldség, gyümölcs és finomság. A vásári forgatagban minden ovisnak elfogyott a garasa, a kosarak megteltek, elkezdődött a mulatság, roptuk a táncot.
 “Minden áru elfogyott, csak a jókedv nem kopott!”
        
A szüreti felvonuláshoz kapcsolódva a Méhecske csoportos gyermekek nagy tetszést arató szüreti műsora szórakoztatta a felvonulókat és a kilátogató sokadalmat a Községháza előtt.

Nálunk az óvodában nem telik el úgy nap, hogy ne zendítenénk rá egy-egy dalra, ne játszanánk el a kedvenc dalos játékainkat vagy lefekvés előtt ne énekelnénk vagy hallgatnánk altató dalt vagy zenét. A Zene világnapján azonban különleges szerepet kap a zene. A 4. osztályosok Bodrogi Csilla tanítónő felkészítésével gyerekdalokkal, népdalokkal, hangszeres zenével örvendeztették meg óvodásainkat a zene ünnepén. Köszönjük a színvonalas, élményt nyújtó előadást!
 
A Méhecske csoportos gyerekek biztonságosabb közlekedésre való felkészítését segítette elő a Polgárőr Egyesület és a körzeti megbízott szervezésében a kerékpáros közlekedésbiztonsági ismeretekről szóló foglalkozás. A kerékpáros ügyességi pályán mindegyik gyermek nagy figyelemmel, a legjobb tudása szerint haladt végig.
 
Bár az év minden napján oda kell figyelnünk a Föld élőlényeire, fontos, hogy bizonyos kiemelt napokon emlékeztessük magunkat felelősségünkre. Az Állatok világnapján, október 4-én játékos formában gazdagítottuk ismereteinket az állatok életéről, védelméről.  Környezetünk megismerése kiemelt feladata az óvodának, ezen a napon a célunk az volt, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítsük, valamint felhívjuk a figyelmet az együttélés fontosságára és szabályaira.
Október 17-én a Tüskéshátú Madártanoda „Hüllők, puhatestűek, kétéltűek” bemutatóján teknős, csiga és egy gekkó volt a vendégünk. A sok érdekes ismeret mellett testközelből is megcsodálhattuk őket.
 
„A gyermekkor évei azok az esztendők, amikor a szív a legérzékenyebb, leghajlékonyabb. Amit oda elültetnek, azt aligha lehet valaha is onnan kipusztítani.”
(J. F. Oberlin)

Bővebben: Óvodai életünkből