Dél-Amerikába is eljutott a Szironta - Idén is segíthettük a tanévkezdést

Ahogy már hírt adtunk róla, 2023. júniusában 2 hetet tölthettünk Kolumbiában, Bogotá környékén. Az Encanto kolumbiai együttes meghívására a dél-amerikai országban 14 koncertet adhattunk a latin-amerikai közönségnek.
A tavalyi évben az Amerikai Egyesült Államokban való szereplésünk kapcsán találtunk egymásra a kolumbiai együttessel és egy kulturális csereprogram keretében juthattunk el a tízezer kilométerre lévő, csodás természeti értékekkel bíró vidékre.
Kolumbiában számos templom és kulturális intézmény mellett komoly küldetést is megvalósítottunk: a hátrányos helyzetű, elszeparált területeken élő gyermekek számára is eljuttattuk különleges hangszereinket, így juthattunk el az esőerdők által övezett La Mesa-beli eldugott település párszáz diákjához is.
A programunk zárásaként Magyarország Kolumbiai Nagykövetének meghívására a rezidencián tarthattunk szalonkoncertet, ahol számos nagykövet, konzul ismerhette meg harangjainkat.
Komoly szakmai és kulturális tapasztalatot szereztünk, amelynek még nincs vége, hiszen a kolumbiai együttes 2023. október 10-én érkezik Magyarországra, ahol két hétig lesznek a vendégeink, október 19-én, csütörtökön 17 órától pedig a Besnyői Faluházban is találkozhatnak a kolumbiai zenészekkel egy koncert keretében.

Azonban a Szironta berkeiben is zajlanak az események. Nyáron Csehországban is jártunk, egy hetes „edzőtábor” keretében fejleszthettük tudásunkat a cseh zenészekkel. Karmesterünk idén is az Amerikai Egyesült Államokból érkezett - Richard Pinkertonnak már közös tervekről is egyeztethettünk.

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén is hozzájárultunk a tanévkezdéshez. A helyi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat ajánlása alapján 28 diák tanévkezdését segíthettük tanszercsomag átadásával. A 150.000 Ft értékű adományunk reméljük, hogy hasznos lesz az új tanév során. Ezzel együtt hamarosan elindulnak a Szironta Szakkörök is, idén is várjuk a zene iránt érdeklődő diákokat, a tájékoztatókat az osztályfőnököknek eljuttatjuk.

A szeptembertől induló évadban is már látszik, hogy kevés pihenés lesz, ősztől indulnak koncertjeink, októberben 2 hetet házigazdái leszünk kolumbiai vendégeinknek, november a karácsonyra készülésről szól, míg advent első napjaitól indul a decemberi szezon – a hétvégékre már nincs szabad időpontunk, és a hétköznapok is sűrűsödnek. Reméljük, hogy az idei évet is a BDZ „Igazából karácsony” koncertjén zárhatjuk.

Hogy mit hoz a jövő év? Számos tervünk van, a következő évben is több tengerentúli koncertet tervezünk – azonban ezúttal a nyugati irány helyett távolkelet felé kacsingatunk. De mindent a maga idejében, amikor már biztossá válnak terveink, közönségünket is tájékoztatjuk! Addig is, legközelebb október 19-én, csütörtökön 17 órakor találkozzunk Besnyőn, a Faluházban!