Országos könyvtári napok - 2023. október 2-8.

A könyv híd, a könyvtár összeköt

Ahogy a könyv évszázadok óta, a 21. század sikeres könyvtára is híd – emberek, közösségek, kultúrák, gondolatok között. Ennek jegyében alakították ki az idei programjavaslatot a szervezők az Országos Könyvtári Napok rendezvényeihez, amihez a besnyői könyvtár is csatlakozott. A gyermekkorosztályt hívtam az idei év programjaira, hiszen a könyvtárunk olvasóinak zöme általános iskolás korosztály.
2023. október 2-án Hídépítők alprogram keretében „Az én hidam”, Ismered hazánk jelentősebb hídjait? - címmel beszélgettünk az érdeklődő gyermekekkel a témáról. Lehetett színezni, hidakat rajzolni, hidat készíteni és megtekinteni a Magyarország hídjai kis kiállítást is. A legügyesebbek, a lelkes kis „hídépítők” apró kis jutalomban is részesültek.
2023. október 3-án a könyv híd, a könyv élmény és utazás alprogram keretében Olvastad? - kérdéssel gyűltünk össze a könyvtárban kis olvasóimmal, amikor gyermekolvasók beszélgettek kedvenc olvasmányaikról, ajánlva a könyveket társaiknak. Nagyon kellemes élmény volt számomra, hogy a jelenlevő kis gyermekek, felnőttekhez hasonlóan nagy érdeklődést keltve, ajánlották társaiknak az olvasott műveket. Minden résztvevő szóhoz akart jutni, és elmondani, hogy ő mit olvasott. Miért tetszett a könyv, milyen új információkat adott neki az olvasás. A találkozó végeztével gyermekkönyvek íróit és a könyveik címét párosítható memóriajátékot kaptak ajándékba lelkes kis olvasóim.
2023. október 5-én Könyves generációk: Alfától a Veteránig, a könyv örökség alprogram keretében” Amikor én kislány voltam… „címmel a könyvtáros és felnőtt gyermeke mesélt a gyermekkori olvasmányélményeiről. Az iskola udvarán igen sok érdeklődő kisiskolás vett körül bennünket, amikor meséltünk. Érdekességképpen elvittem a gyermekeknek, az én egyik kedves könyvörökségemet, amelyet még édesanyám kapott 1937-ben, amikor kisiskolás volt. A könyv ereklyét a mai napig féltve őrzöm. Az én gyermekkori meséskönyveimből is idéztem, és meglepetésemre a megtanult versikét, nemcsak a lányom, unokám, hanem néhányan még velünk mondták. Ez bizonyította, hogy a könyv valóban örökség és híd, amely generációkat köt össze.
Köszönöm lelkes kis olvasóimnak az aktív részvételt a programokon, iskolánk pedagógusainak a segítő közreműködését.
„Gyere utánam! Találkozzunk a könyvtárban!”

Baki Ferencné Rózsika néni